Introducerea testării rapide COVID-19 în farmacii ridică noi probleme

  • Ministrul Sănătăţii anunţă că a fost instituit cadul legal pentru testarea în farmacii
  • În ultimele două luni, în România au fost efectuate peste 500.000 de teste rapide
  • Anda Vija, farmacist: Suntem dispuşi să ajutăm, dar trebuie să ni se asigure pârghiile necesare
2725 afișări
Imaginea articolului Introducerea testării rapide COVID-19 în farmacii ridică noi probleme

În curând, românii vor putea afla dacă au sau nu COVID-19 chiar la farmacie. Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, spune că acesta e un pas înainte pentru testarea în masă, dar farmaciştii nu văd propunerea cu ochi buni. 

Anda Vija, care are două farmacii în Timişoara, crede că decizia ministrului este una pripită.

„Unde se întâmplă lucrul acesta? Trebuie o încăpere separată. Sunt deşeuri biologice. Cum facem? Cine lucrează şi cine ia o probă? Se întoarce apoi înapoi între colegi? Îi trebuie un costum special. Acel costum ni se oferă? Trebuie să îl cumpărăm noi?”, se întreabă ea.

Mai e şi problema banilor. Farmaciile au contract cu Casa De Asigurări, dar cum vor fi plătiţi farmaciştii angajaţi? Dacă nu se lămuresc aceste lucruri, fiecare trebuie să se adapteze, să improvizeze din mers şi să caute soluţii. 

„Întreaga procedură nu durează mai mult de două-trei minute, dar să ştiţi că este destul de neplăcut”, mai spune farmacista, în timp ce efectuează un test de probă. „Testul este negativ. Aici avem o singură linie, care este cea de control. Dacă ar fi fost şi a doua linie, ar fi fost pozitiv.”

În cazul unui rezultat pozitiv chiar ar fi fost o problemă, pe care Anda Vija o anticipează: „Dacă este pozitiv, noi ce facem? Închidem, igienizăm, noi trebuie să ne decontaminăm. Sunăm la DSP, pe de altă parte. Dar dacă omul respectiv este recalcitrant sau nu vrea, eu ce pot să fac în momentul respectiv? Trebuie să se identifice cumva, îi trecem într-un registru, notăm datele.”

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici