Timişoara se închide. Oraşul intră în carantină din cauza numărului mare de cazuri COVID-19. Ce activităţi vor fi interzise

  • Municipiul Timişoara şi mai multe comune intră în carantină, luni, 8 martie, din cauza numărului mare de cazuri COVID-19.
  • Pentru o perioadă de 14 zile, se vor aplica o serie de măsuri obligatorii.
  • Măsurile au ca scop prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
  • Timişoara a depăşit rata de infectări de 7,4 la mia de locuitori.
7208 afișări
Imaginea articolului Timişoara se închide. Oraşul intră în carantină din cauza numărului mare de cazuri COVID-19. Ce activităţi vor fi interzise

După analiza datelor primite din partea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi a specialiştilor în cadrul Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă Timiş, s-a decis că, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, pe raza Municipiului Timişoara, Comunei Moşniţa Nouă, Comunei Ghiroda, Comunei Giroc şi Comunei Dumbrăviţa din Judeţul Timiş - pentru o perioadă de 14 zile, se vor aplica o serie de măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent în zona menţionată, sau doar o tranzitează. Măsurile au ca scop prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La Timişoara va fi trimis un număr mai mare de doze de vaccin pentru a putea accelera campania de imunizare a timişenilor.

La şedinţa Comitetului Judeţean de Situaţii de Urgenţă Timiş au fost invitaţi secretarul de stat - Raed Arafat, Cristian Oancea - directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeş Timişoara, Dorel Săndesc - vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Raul Pătraşcu - managerul Spitalului Judeţean Timişoara şi şeful secţiei de boli infecţioase a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Timişoara, Virgil Musta.

Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, în perimetrul vizat, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum şi intervalul orar necesar desfăşurării activităţii.

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale şi a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Activităţile care se vor interzice:

1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spaţii închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepţie de la prevederile menţionate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă şi duminică, centrele comerciale îşi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepţia operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă şi duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food). Îşi suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă şi duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenţii/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare îşi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici