Uite legea, nu e legea! Cum îţi poate limita statul unele drepturi şi libertăţi, fără să aibă un cadru legal

  • Starea de alertă a fost instituită, începând de azi, pe teritoriul României
  • Statul nu are, însă, cadrul legal ca să îţi interzică unele drepturi şi libertăţi pentru zilele acestea
  • În mod legal, restricţiile ar trebui să intre în vigoare abia luni, 18 mai
2473 afișări
Imaginea articolului Uite legea, nu e legea! Cum îţi poate limita statul unele drepturi şi libertăţi, fără să aibă un cadru legal

Sursa foto: profimedia

Deşi era prevăzut un weekend fără restricţii, starea de alertă a fost instituită pe teritoriul României, începând de azi, cu ajutorul unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern. 
Marcel Vela şi Raed Arafat te-au anunţat încă de azi-noapte ce reguli ai de respectat, prin ordinul dat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
Constituţia prevede, însă, că drepturile şi libertăţile îţi pot fi restrânse numai prin lege. Parlamentul a adoptat legea care reglementează starea de alertă, însă aceasta poate intra în vigoare abia la trei zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, adică cel mai devreme luni.
 
Tot Constituţia, prin articolul 115, arată că ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie. 
 
Aşadar, măsurile de restricţie anunţate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu au cadrul legal pentru a putea intra în vigoare începând de astăzi. 
Chiar şi aşa, amenzile rămân un mister pentru perioada stării de alertă. Faptele concrete ce pot fi considerate contravenţie şi sancţiunile care se impun nu au fost menţionate nici în proiectul adoptat de Parlament, nici în ordonanţa Guvernului, iar acestea nu au fost amintite nici de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici