După ce "s-a fript" cu amenzile, Guvernul e mult mai prudent şi include noile măsuri într-o lege trecută prin Parlament

  • Guvernul a adoptat azi măsurile pe care va trebui să le respecţi de la 15 mai, urmând ca acestea să ajungă de îndată în Parlament
  • După deciziile recente ale CCR, Executivul a înţeles că orice restricţii trebuie luate prin lege, nu prin OUG
  • Dacă multe proiecte de lege trec tacit prin Senat sau Camera Deputaţilor, parlamentarii trebuie să se mişte rapid zilele acestea
2859 afișări
Imaginea articolului După ce "s-a fript" cu amenzile, Guvernul e mult mai prudent şi include noile măsuri într-o lege trecută prin Parlament

După ce "s-a fript" cu amenzile, Guvernul e mult mai prudent şi include noile măsuri într-o lege trecută prin Parlament

În şedinţa de luni, Guvernul a discutat şi adoptat un proiect de lege privind măsurile ce se vor aplica începând cu 15 mai, când trecem la starea de alertă. 

Imediat, documentul va intra în procedura parlamentară de legiferare, unde trebuie să treacă rapid de votul celor două camere, pentru ca mai apoi să fie promulgat de preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial. Toate acestea trebuie să se întâmple până vineri, când vom trece de la starea de urgenţă la starea de alertă. 

De obicei, multe dintre propunererile legislative înregistrate în Parlament trec tacit de prima cameră sesizată, fie ea Senatul sau Camera Deputaţilor. Un exemplu recent în acest sens este proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, proiect pe care deputaţii nu l-au luat în seamă în termenul-limită prevăzut de lege. 

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional modul în care cetăţenii au fost amendaţi pe perioada stării de urgenţă. Astfel, dacă statul nu o gafa şi reglementa aplicarea amenzilor prin lege, nu prin OUG, acestea ar fi fost legal acordate. 

Pentru a evita o nouă situaţie de acest fel, Executivul a înţeles că orice restricţii pe perioada stării de alertă trebuie luate prin intermediul unei legi organice. Cu atât mai mult cu cât Avocatul Poporului a contestat deja la CCR starea de alertă, o decizie în acest sens urmând a fi luată miercuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici