Un medicament folosit în osteoporoză ar putea fi un tratament eficient pentru pacienţii COVID-19 / Anunţul făcut de Comisia Europeană

Uniunea Europeană anunţă că un medicament folosit în tratarea osteoporozei ar putea fi un tratament eficient pentru pacienţii COVID-19 cu simptome uşoare sau asimptomatici, a informat Comisia Europeană.

17660 afișări
Imaginea articolului Un medicament folosit în osteoporoză ar putea fi un tratament eficient pentru pacienţii COVID-19  / Anunţul făcut de Comisia Europeană

Potrivit unui comunicat al CE, consorţiul utilizează infrastructura europeană de supercalcul, un proiect de cercetare finanţat de UE.

„Un consorţiu finanţat de UE a anunţat astăzi, 18 iunie, că un medicament generic, înregistrat deja, care este utilizat pentru tratarea osteoporozei, denumit raloxifen, ar putea fi un tratament eficace pentru pacienţii COVID-19 cu simptome uşoare sau asimptomatici. Consorţiul utilizează o platformă de supercalcul susţinută de UE, una dintre cele mai performante din lume, pentru a verifica impactul potenţial al moleculelor cunoscute asupra structurii genomice a noului coronavirus. Acesta este unul dintre numeroasele exemple ale modului în care programul de cercetare şi inovare al UE intitulat Orizont 2020 reuneşte cei mai buni cercetători europeni, cele mai bune companii farmaceutice, tehnologii şi infrastructuri de cercetare pentru a contribui la învingerea virusului”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, consorţiul a testat deja în mod virtual 400.000 de molecule utilizând supercalculatoarele sale. „Au fost preselectate 7.000 de molecule, care au fost testate suplimentar <in vitro>, pentru faza următoare fiind selectate 100, iar dintre acestea, 40 sunt considerate active împotriva virusului. Dintre acestea, substanţa raloxifen s-a dovedit a fi cea mai promiţătoare. Conform proiectului, substanţa raloxifen ar putea fi eficace în blocarea replicării virusului în celule şi, astfel, ar putea stopa evoluţia bolii, în special în cazurile depistate timpuriu sau al celor asimptomatice. Cercetătorii au indicat faptul că avantajele includ tolerabilitatea foarte bună a pacienţilor la această substanţă, siguranţa ei şi profilul ei toxicologic ferm consacrat”, au mai transmis reprezentanţii CE.

Aceştia spun că înainte de a trece la efectuarea trialurilor clinice, următorul pas ar fi ca Agenţia Europeană pentru Medicamente să evalueze noua potenţială utilizare a substanţei raloxifen. Odată aprobat, medicamentul ar putea fi pus rapid la dispoziţie în cantităţi mari şi la costuri mici, contribuind astfel la atenuarea efectelor noilor valuri de infecţie, se mai arată în comunicatul CE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici