Varianta „Deltacron” din Cipru este „sora” lui Omicron din Danemarca. Ce se ştie despre noile tulpile

  • Monitorizarea evoluţiei virusului SARS-CoV-2 continuă.
  • Varianta cipriotă, descoperită recent, are un „geamăn” care pune stăpânire pe Danemarca.
  • „Sora” BA.2 a Omicron se răspândeşte cu repeziciune în nordul Europei, fiind deja dominantă.
2847 afișări
Imaginea articolului Varianta „Deltacron” din Cipru este „sora” lui Omicron din Danemarca. Ce se ştie despre noile tulpile

Varianta „Deltacron” din Cipru este „sora” lui Omicron din Danemarca. Ce se ştie despre noile tulpile

Aşa cum s-a întâmplat cu varianta Omicron, care a bulversat pandemia, alte mutaţii ale coronavirusului sunt identificate de către cercetători. Cea mai recentă descoperire vine din Cipru, unde autorităţile sanitare au raportat 25 de cazuri de variantă Covid Deltacron, denumire aleasă pentru a sublinia un fel de amestec de mutaţii între Delta şi Omicron.

Cea venită din insula mediteraneană nu este singura variantă nouă care atrage atenţia. Printre acestea se numără „fiicele” şi „surorile” lui Omicron sau sub-filiaţiile lui B.1.1.529, precum cea numită BA.2, care îngrijorează deja Danemarca, unde este posibil să fi devenit deja dominantă asupra BA.1, Omicronul de bază.

Şi nu numai atât, pentru că pe portalul internaţional de secvenţiere Gisaid, unde cercetătorii raportează variantele detectate, sunt cazuri din Africa de Sud, Australia, Canada, Suedia şi India. Tot în acest caz, unele dintre caracteristicile variantei Delta rezistă, dar şi altele care o fac mai puţin identificabil decât Omicron, mai ales în ţările în care activitatea de urmărire nu este deosebit de sofisticată.

Acest lucru se datorează ştergerii, adică pierderea unui segment de ADN, a genei S, care ne permite să înţelegem deja din tampon dacă este un Omicron suspectat sau nu.

Deltacron, amestec periculos. Noua variantă nu oferă scăpare: aproape toată lumea din spital a luat-o.

Profesorul Leondios Kostrikis, profesor de biologie la Universitatea din Cipru şi director al Laboratorului de Biotehnologie şi Virologie Moleculară, susţine că cazurile de „deltacron” sunt mai frecvente în rândul pacienţilor internaţi pentru Covid. Secvenţele au fost trimise (pe 7 ianuarie) către baza de date internaţională Gisaid a Institutului Pasteur din Paris.

Nu se ştie nimic despre caracteristicile pe care le-ar putea avea compusul, dacă va fi mai contagios, mai letal sau, pur şi simplu, dacă va reuşi să depăşească Omicron, ceea ce pare destul de puţin probabil având în vedere capacitatea lui Omicron de a infecta rapid oamenii şi, prin urmare, de a se impune asupra tuturor celorlaltor variante.

Este normal ca virusul să se schimbe continuu, spun specialiştii, şi sunt multe rapoarte care sunt trimise în bazele de date care colectează genomurile: totuşi, în aproape 3 ani de pandemie sunt doar 5 variante raportate ca „îngrijorătoare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), iar unele dintre acestea au dispărut, înlocuite substanţial de Delta şi Omicron. Cu toate acestea, monitorizarea continuă.

În noiembrie, a făcut furori descoperirea la Marsilia a aşa-numitei variante IHU, denumire care se referă la institutul francez. Aceată versiune este descendenţa B.1.640.2, izolată de experţii Infecţiei Ihu Méditerranée din Marsilia coordonaţi de profesorul Didier Raoult, controversat specialist în boli infecţioase, renumit pentru că a devenit un simbol „no vax”, după unele ce a ridicat anumite îndoieli cu privire la vaccinurile mRna.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici