Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la vaccinul CoronaVac - Studiu

  • Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac.
  • Cercetătorii au observat că virusul rămâne la fel de contagios în cazul variantei Lambda, din cauza răspunsului imun la anticorpii neutralizanţi declanşaţi de CoronaVac.
3379 afișări
Imaginea articolului Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la vaccinul CoronaVac -  Studiu

Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la vaccinul CoronaVac - Studiu

Varianta Lambda a coronavirusului a fost recent clasificată ca o „variantă de interes” de către OMS, pe baza ratelor sale ridicate de transmitere în ţările sud-americane şi a prezenţei mutaţiilor critice în proteina spike.

Pentru a analiza mai bine varianta Lambda, cercetătorii au efectuat un test de neutralizare a virusului şi au determinat impactul acestuia în ceea ce priveşte virulenţa şi răspunsul imun, folosind probe de plasmă de la cadrele medicale din două centre din Chile, care au fost vaccinate complet cu serul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac. 

Rezultatele studiului indică faptul că mutaţiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă o infectivitate crescută şi o evadare imună de la anticorpii neutralizanţi declanşaţi de CoronaVac.

Aceste date întăresc ideea că toate campaniile de vaccinare din ţările cu circulaţie ridicată a SARS-CoV-2 trebuie să fie supravegheate atent, pentru a se putea identifica noi mutaţii şi impactul acestora asupra răspunsului imun la vaccinurile folosite.

În urma studiului efectuat s-a observat că varianta Lambda este mai contagioasă decât variantele Alpha şi Gamma.

Depistată iniţial în Peru, varianta Lambda a traversat Oceanul şi a ajuns în Europa fiind identificată în cel puţin 27 de ţări. Întrucât nu avem încă rezultate clare în urma studiilor, OMS avertizează că nu putem estima gradul de risc al acestei versiuni a COVID-19. Astfel, specialiştii în sănătate publică monitorizează răspândirea şi evoluţia tulpinii Lambda, aceasta fiind catalogată drept „variantă de interes”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici