Viitorul fără faţă. Ce probleme va aduce purtarea măştilor de protecţie după trecerea epidemiei de coronavirus şi ce spun criminologii

  • Oamenii vor trebui să poarte măşti de protecţie în public cel puţin pentru câteva săptămâni ori chiar luni
  • Această purtare a măştilor poate aduce, însă, şi probleme, spun experţii
  • "Marea problemă cu purtarea măştilor este aceea că unii îşi vor ascunde identitatea pentru a face lucruri rele ori pentru a scăpa de răspundere", spune Francis Dodsworth, profesor de criminologie la Universitatea Kingston, din apropierea Londrei
15014 afișări
Imaginea articolului Viitorul fără faţă. Ce probleme va aduce purtarea măştilor de protecţie după trecerea epidemiei de coronavirus şi ce spun criminologii

Viitorul fără faţă. Ce probleme aduce obligativitatea purtării măştilor de protecţie în perioada post pandemie

Odată cu trecerea epidemiei de coronavirus, societatea va trebui să se adapteze unor noi realităţi. Distanţarea socială este unul dintre conceptele poate cele mai discutate în această perioadă. Distanţarea socială presupune purtarea unor minime echipamente de protecţie, fie şi doar masca pentru faţă, dar şi păstrarea distanţei fizice faţă de ceilalţi.
 
Noile norme pot aduce, însă, şi probleme. Una dintre ele ar putea ţine de creşterea criminalităţii şi de abilitatea răufăcătorilor de a scăpa basma-curată.
 
"O problemă este că purtarea măştilor ar putea crea oportunităţi pentru cei care vor să îşi ascundă identitatea din diverse motive, adesea legate de încălcarea legii", spune profesorul Francis Dodsworth, de la Universitatea Kingston.
 
CNN notează că numărul infracţiunilor comise de indivizi mascaţi a crescut atât în Statele Unite ale Americii, cât şi în Europa de Vest. Sursa citată aminteşte că luna trecută un terorist ISIS a fost arestat în oraşul spaniol Almeria. Ministerul de Interne din Spania a reuşit să îl identifice, deşi bărbatul purta mereu o mască de protecţie şi se comporta foarte atent.
 
Francis Dodsworth spune că recunoaşterea facială va deveni mult mai grea.
 
"În prezent, la comiterea unei infracţiuni, un martor îşi aminteşte că individul avea mustaţă, altul că avea barbă, altul că avea pălărie sau ochielari. Dar dacă toată lumea va purta mască, multe detalii care ajută la identificarea cuiva nu vor mai putea fi observate", mai spune profesorul de criminologie.
 
"La momentul acesta nu ştim exact cum vor afecta măştile de protecţie acurateţea a ceea ce numim recunoaştere facială", mai spune el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici