"112 Poliţia în acţiune", somată de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, să someze public postul Prima TV, pentru emisiunea "112 Poliţia în acţiune" din 19 ianuarie şi pentru un promo al programului, pentru că acestea nu au respectat legislaţia audiovizuală.

597 afișări
Imaginea articolului "112 Poliţia în acţiune", somată de CNA

CNA a somat public Prima TV, pentru emisiunea "112 Poliţia în acţiune"

Potrivit CNA, în emisiunea "112 Poliţia în acţiune" din 19 ianuarie s-a realizat o reconstituire a unei crime din Bucureşti, în care o tânără a fost ucisă de un fost iubit. Postul a făcut reconstituirea cazului prezentând imagini neblurate, în care fata apărea plină de sânge, având un impact emoţional foarte mare. În plus, postul a difuzat şi imagini ale tânărului care a recunoscut că a ucis-o, fără a avea, însă, acordul scris al acestuia pentru a prezenta respectivele imagini. De asemenea, Prima TV a difuzat dimineaţa, la ora 8.00, un promo în care apăreau imagini din emisiune.

CNA a primit şi o reclamație din partea mamei celui care a fost arestat pentru crimă, în care aceasta spune că Prima TV nu a cerut acordul fiului său pentru ca imaginea acestuia să apară în emisiune. Ea a precizat că procesul în cazul fiului ei nu este finalizat.

Analizând imaginile, Consiliul a constatat că postul Prima TV a încălcat art. 15 şi 24 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, difuzând un promo al emisiunii la ora 8.00, când copiii aveau acces la televizor.

"Este evident că o asemenea promovare putea fi făcută numai după ora 20.00", a spus Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA.

Potrivit art. 15 din Cod, "(1) În intervalul orar 6.00 - 20.00 radiodifuzorii nu pot difuza anunţuri promoţionale care includ scene de violenţă, sex, limbaj vulgar sau alte elemente ce pot afecta copiii", în timp ce art. 24 din Cod prevede că "1) Difuzarea anunţurilor promoţionale pentru producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. b), c), d) şi e) se va face cu semnul de avertizare corespunzător şi va respecta prevederile art. 15. (2) Distribuitorii de servicii nu pot difuza anunţuri promoţionale pentru producţiile audiovizuale prevăzute la art. 18 lit. f)".

De asemenea, postul a încălcat şi "prezumţia de vinovăţie", prezentându-l pe cel care a declarat că a ucis-o pe tânără ca fiind vinovat, deşi procesul nu este finalizat.

Potrivit lui Christian Mititelu, postul Prima TV a prezentat insistent "imagini macabre, care în mod normal nu ar trebui să fie prezentate, indiferent de oră". "Omul acesta nu a fost dus în faţa tribunalului, dar a fost declarat autorul acestei crime", a spus Mititelu.

De cealaltă parte, reprezentantul postului Prima TV, Ioan Mazilescu, a precizat că postul a cerut un punct de vedere tânărului care a declarat că a comis crima. "Această emisiune este o reconstituire a unui caz care s-a întâmplat. În ceea ce priveşte acordul presupusului criminal, pentru că a fost arestat, el a primit o scrisoare din partea noastră în care i s-a cerut punctul de vedere. A refuzat (...) Prezumtivul vinovat şi-a recunoscut vina", a spus Mazilescu.

Pe de altă parte, Cristina Trepcea a spus că problema este modul în care Prima TV a prezentat cazul respectiv. "Este vorba de faptul că televizorul s-a transformat într-o instanţă", a explicat Cristina Trepcea."Pe mine mă deranjează că se amestecă inserţii reale într-o reconstituire aranjată", a spus şi Dan Grigore.

Potrivit CNA, postul Prima TV a încălcat art. 33 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual potrivit căruia "(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări ale persoanelor reţinute pentru cercetări, arestate ori aflate în detenţie, fără acordul scris al acestora. (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care filmarea sau înregistrarea este realizată în locuri publice", art. 34, alin. 1 din Cod - "(1) Orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea unei infracţiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât nu a fost condamnată printr-o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă" şi art. 42, alin. 1 din Cod - "Orice persoană are dreptul la propria imagine".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici