"15 iulie" de Cristi Iftime, desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Curtocircuito din Spania

Filmul "15 iulie", în regia lui Cristi Iftime, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficţiune la Festivalul Internaţional de Scurtmetraje Curtocircuito de la Santiago de Compostela, Spania, potrivit unui comunicat.

271 afișări
Imaginea articolului "15 iulie" de Cristi Iftime, desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Curtocircuito din Spania

"15 iulie" de Cristi Iftime, desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Curtocircuito din Spania (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Distincţia a fost decernată regizorului român Cristi Iftime vineri, în cadrul galei de premiere a ediţiei a noua a Festivalului Curtocircuito, la care România a fost ţară invitată.

Scurtmetrajul "15 iulie" are deja în palmares selecţii la festivaluri internaţionale importante şi trofeul Timishort 2011 pentru cel mai bun film.

Cristi Iftime a participat la Festivalul din Santiago de Compostela cu sprijinul Institutului Cultural Român din Madrid, iar următoarea sa oprire va fi la ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, pentru a prezenta filmul "Tabăra din Răzoare", în cadrul selecţiei oficiale Cinefondation.

ICR Madrid a colaborat cu Festivalul Curtocircuito 2012 pentru organizarea activităţilor dedicate cinematografiei recente româneşti din cadrul programului "România - ţară invitată", care a inclus un ciclu retrospectiv de scurtmetraje şi o masă rotundă dedicată acestei generaţii de cineaşti.

Cu sprijinul ICR Madrid, au participat la Festival regizorii: Paul Negoescu - membru al Juriului internaţional şi regizor al filmelor "Renovare" şi "Derby", incluse în programul retrospectiv, Cristi Iftime, regizor al filmului "15 iulie", care a participat la concursul internaţional şi a fost prezentat şi în cadrul programului de film românesc, şi Andrei Dobrescu, regizor al filmului "Lost Springs 2", inclus, de asemenea, în selecţia dedicată României.

Întâlnirea celor trei cineaşti cu publicul, cu titlul "Noul film românesc", a avut loc pe 10 mai şi a fost moderată de José Manuel Sande, reprezentant al Centro Galego de Artes da Imaxe (Centrul local de arte vizuale). Programul de filme româneşti a inclus: "Apele tac" (Anca M. Lăzărescu, 2011), "Renovare" (Paul Negoescu, 2009), "Centipede Sun" (Mihai Grecu, 2010), "Lord" (Adrian Sitaru, 2009), "Derby" (Paul Negoescu, 2010), "15 iulie" (Cristi Iftime, 2011), "Colivia" (Adrian Sitaru, 2009), "Muzica în sânge" (Alexandru Mavrodineanu, 2009), "Lost Springs 2" (Andrei Dobrescu, 2010).

Cristi Iftime s-a născut pe 24 decembrie 1979 la Iaşi. A absolvit Facultatea de filosofie la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi în 2010 Facultatea de film (Departamentul de regie) la UNATC Bucureşti. Acum realizează un curs de masterat la aceeaşi universitate (regie de film). A scris şi regizat scurtmetraje şi film documentar şi a fost asistent de regie la filmul "Poliţist, adjectiv", regizat de Corneliu Porumboiu.

"15 iulie" a partacipat în 2011 la festivaluri internaţionale importante: Festivalul de la Berlin - competiţia Berlinale Shorts; Short Film Corner, Cannes; Festival Kinemastik, Malta; Festival Curtas Vila do Conde Vila do Conde - competiţie; Festivalul de la Gijon - competiţie; Timishort, Timişoara - premiul pentru cel mai bun film etc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici