2010 - Mai puţini jurnalişti ucişi, dar mai mulţi luaţi ostatici

În 2010 au fost ucişi mai puţini jurnalişti comparativ cu 2009, dar, în acelaşi timp, au fost luaţi ostatici mai mulţi reprezentanţi ai mass media, această tendinţă fiind remarcată pe toate continentele, se arată într-un bilanţ al organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

29 afișări
Imaginea articolului 2010 - Mai puţini jurnalişti ucişi, dar mai mulţi luaţi ostatici

2010 - Mai puţini jurnalişti ucişi, dar mai mulţi luaţi ostatici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, potrivit bilanţului, în 2010 au fost ucişi 57 de jurnalişti, faţă de 76 în 2009, 51 au fost răpiţi (faţă de 33 anul trecut), 535 au fost arestaţi, 1.374 agresaţi sau ameninţaţi, 504 instituţii media au fost cenzurate şi 127 de jurnalişti au fugit din ţara lor. În ultimul deceniu, primele trei ţări în care au avut loc agresiuni contra jurnaliştilor au fost Pakistan, Irak şi Mexic.

Jurnaliştii ucişi au fost, în primul rând, victime ale criminalilor şi traficanţilor, potrivit organizaţiei.

"Este o surpriză", a spus secretarul general al Reporteri fără Frontiere. "Au fost mai puţini jurnalişti ucişi în zonele de război decât în anii trecuţi, au fost mai puţine decese în Somalia şi Irak, faţă de anii de groază 2006 şi 2007. Putem crede că oamenii care sunt în spatele uciderii jurnaliştilor nu mai sunt în zone de război, ci în ţări dominate de clanuri mafiote", a explicat acesta pentru AFP.

În 2010 au fost ucişi jurnalişti în 25 de ţări diferite. Numărul răpirilor însă a crescut, de la 29 în 2008 şi 33 în 2009 la 51 în 2010.

Doi jurnalişti de la France 3 au fost răpiţi în Afganistan, la sfârşitul lui 2009. Hervé Ghesquière şi Stéphane Taponier, au împlinit, joi, un an de captivitate. Acesta este cea mai lungă luare de ostatici din istoria jurnalismului francez, de după anii '80, notează ONG-ul.

După războiul din Irak, răpirile "cu revendicări politice au crescut", spune Jean-François Julliard. Acest lucru este răpândit pe întreg globul şi jurnaliştii au devenit o monedă de schimb pentru acţiunile criminale ale formaţiunilor teroriste sau mafiote.

În ceea ce priveşte internetul, 152 de bloggeri au fost arestaţi, 52 au fost agresaţi şi 62 de ţări au practicat politici de cenzurare a acestui mediu, în 2010. Având în vedere creşterea influenţei internetului, Julliard apreciază că "într-un an sau doi s-ar putea să existe mai mulţi bloggeri închişi decât aşa-zişii jurnalişti tradiţionali".

Cu 30 de jurnalişti în exil, Iranul este în vârful palmaresului de anul acesta, urmat de ţări din Africa, precum Eritreea (15 jurnalişti exilaţi) şi Somalia (14 exilaţi).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici