26 aprilie: Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl

Data de 26 aprilie marchează Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl, accidentul nuclear produs pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice în urmă cu 33 de ani.

610 afișări
Imaginea articolului 26 aprilie: Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl

26 aprilie: Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl

Istoric Cernobîl

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora locală 01.23. El a fost cauzat de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată.

Primele informaţii despre catastrofă au apărut abia la trei zile după incident. Atunci, autorităţile din Suedia, care au corelat o hartă a nivelurilor crescute de radiaţie din Europa cu direcţia vântului, au anunţat că a avut loc un accident nuclear pe teritoriul Uniunii Sovietice. Deşi autorităţile sovietice efectuau operaţiuni de urgenţă, ele au decis să nu confirme producerea catastrofei şi nici amploarea acesteia în totalitate.

Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi în estul Americii de Nord. Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Stabilirea zilei de comemorare

Conducerea fostei Uniunii Sovietice a recunoscut că are nevoie de asistenţă internaţională în 1990, la patru ani de la accident. Pe 21 decembrie 1990, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia 45/190, care făcea apel la cooperare internaţională cu privire la rezolvarea efectelor catastrofei şi diminuarea consecinţelor socio-economice şi radiologice ale catastrofei. La scurt timp după adoptare, organizaţia internaţională a creat un grup de lucru între agenţii, menit să coordoneze eforturile de redresare.

În 1991, organizaţia a creat Fondul Fiduciar Cernobîl, menit să ajute victimele accidentului nuclear. În prezent, acesta se află sub administrarea Oficiului pentru Coordonarea Acţiunilor Umanitare.

În 2002, Organizaţia Naţiunilor Unite a schimbat strategia de abordare a problemei Cernobîl, plasând-o în responsabilitatea Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi filialelor sale din cele trei ţări afectate de catastrofă. În 2009, organizaţia internaţională a lansat Reţeaua Internaţională Cernobîl de cercetare şi informare, un proiect menit să susţină programele internaţionale, naţionale şi publice care aveau ca scop sprijinirea dezvoltării sustenabile în teritoriile afectate.

Pe 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluţie prin care 26 aprilie a fost declarată ca fiind Ziua de Comemorare a dezastrului de la Cernobîl. ONU a invitat toate statele membre, organizaţiile relevante din cadrul sistemului, alte instituţii internaţionale şi societatea civilă să acorde o atenţie deosebită acestei zile.

În documentul, instituţia menţiona că trebuie continuată monitorizarea de mediu în zonele afectate şi intensificate relaţiile dintre instituţiile naţionale din domeniu ale statelor afectate, cu scopul de a studia efectele medicale, radioecologice şi radiobiologice pe termen lung ale accidentului nuclear de la Cernobîl .

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici