A 12-a brăţară dacică, expusă în colecţia "Tezaurul Istoric" a MNIR

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu, a expus, miercuri, cea de-a 12-a brăţară dacică, recuperată de statul român, în colecţia "Tezaurul Istoric" a Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), unde piesa va putea fi văzută de vizitatori, alături de celelalte 11 artefacte similare.

235 afișări
Imaginea articolului A 12-a brăţară dacică, expusă în colecţia "Tezaurul Istoric" a MNIR

A 12-a brăţară dacică, expusă în colecţia "Tezaurul Istoric" a MNIR (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Ministrul a mulţumit "tuturor celor care au depus eforturi considerabile" pentru recuperarea brăţării, amintind de Curtea de Apel şi Parchetul din Alba-Iulia, precum şi de Poliţia de patrimoniu din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Directorul MNIR, Crişan Muşeţeanu, i-a amintit pe Aurel Condruz, şeful Serviciului Protejare Patrimoniu Cultural Naţional din cadrul IGPR, şi pe Augustin Lazăr, procurorul-general adjunct al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, dar i-a mulţumit şi ministrului Culturii, pentru susţinerea Guvernului, şi şi-a exprimat speranţa că atunci când vor fi găsite celelalte brăţări, va exista aceeaşi deschidere pentru răscumpărarea lor.

Cea de-a 12-a brăţară dacică a fost răscumpărată de Guvernul României cu suma de 68.994 de euro.

Alte două brăţări din acelaşi tezaur dacic, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, au fost identificate în străinătate - una în Elveţia, cealaltă în SUA, au declarat pentru MEDIAFAX, miercuri, surse guvernamentale.

"Au fost identificate şi alte brăţări, numărul acestora fiind mult mai mare decât ne aşteptam", au mai declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare, la sfârşitul lui iunie, adăugând că numărul total al brăţărilor înstrăinate se ridică la peste 20.

Brăţara expusă miercuri la MNIR cântăreşte 883,37 de grame şi are o înălţime de 15 centimetri.

După cum a precizat Ernest Oberlander, şeful Secţiei Numismatică-Tezaur din cadrul MNIR, această brăţară, spre deosebire de majoritatea celorlalte recuperate până în prezent, prezintă "urme uşoare de uzură".


Brăţările, din aur nerafinat, au fost realizate "printr-o tehnică uluitoare" - bătute la rece, cu ciocane din lemn, de câţiva meşteri care stăpâneau foarte bine meşteşugul, a mai spus Oberlander. Specialistul a mai precizat că aceste brăţări erau făcute la comandă, pentru autorităţile supreme - regi sau preoţi daci.

Cea de-a 12-a brăţară dacică recuperată face parte din tezaurul dacic furat în mai 2001 de o echipă de braconaj arheologic din judeţul Hunedoara, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, după cum au certificat experţi din Ministerul Culturii, şi a fost descoperită la un cetăţean din SUA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici