A 27-a ediţie a Festivalului de Film Sundance celebrează "vitalitatea" cineaştilor independenţi

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului de Film Sundance debutează joi, în oraşul Park City din statul american Utah şi celebrează, prin proiecţia celor aproape 120 de filme incluse în programul oficial, vitalitatea cineaştilor independenţi care concurează cu succes marile studiouri de la Hollywood.

20 afișări
Imaginea articolului A 27-a ediţie a Festivalului de Film Sundance celebrează "vitalitatea" cineaştilor independenţi

A 27-a ediţie a Festivalului de Film Sundance celebrează "vitalitatea" cineaştilor independenţi (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Festivalul Sundance, devenit de-a lungul anilor o veritabilă "Mecca" a cinematografiei independente din Statele Unite ale Americii, a fost înfiinţat de actorul Robert Redford cu scopul de a contracara dominaţia şi puterea comercială a marilor studiouri hollywoodiene.

Ca o ironie a istoriei, devenind cel mai mare şi mai prestigios festival de film din Statele Unite ale Americii, Sundance este, în ultimii ani, locul în care reprezentanţii marilor studiouri de la Hollywood vin anual pentru a semna contracte de distribuţie a peliculelor premiate, dar şi pentru a descoperi noi talente.

"Numărul de filme care se îşi depun candidatura în festival a rămas foate mare: în acest an, am depăşit pentru prima oară 10.000 de producţii înscrise", a declarat John Cooper, directorul general al festivalului. "Este o veste foarte bună pentru vitalitatea cinematografiei independente", a adăugat Cooper.

Festivalul prezintă în acest an 118 lungmetraje, dintre care 40 sunt filme de debut - 26 dintre ele vor rula în competiţia oficială - şi 95 de premiere mondiale, provenind din 29 de ţări.

"În timp ce alcătuiam programul ediţiei din acest an, am călătorit mai mult, am întărit relaţiile pe care le avem cu partenerii noştri străini şi am îmbunătăţit astfel calitatea filmelor străine selecţionate", a explicat John Cooper.

Cele mai multe dintre filmele prezentate la Festivalul Sundance - a cărui piaţă de film este una dintre cele mai importante din lume - nu au încă distribuitori, însă, în opinia lui John Cooper, "cumpărătorii sunt foarte nerăbdători să descopere anumite filme şi se aşteaptă la o piaţă foarte activă".

Sundance îşi va onora şi în acest an reputaţia de "vitrină" a celor mai bune documentare ale momentului, urmând să proiecteze cel mai recent film al britanicului James Marsh, premiat cu Oscar în 2009 pentru "Man on Wire", documentarul despre francezul Philippe Petit, care a făcut senzaţie în 1974 după ce a făcut echilibristică mergând pe o sârmă la mare înălţime între cele două turnuri World Trade Center din New York.

În documentarul "Project Nim", cineastul britanic prezintă destinul cimpanzeului Nim, crescut ca un copil de către savanţi în anii '70, cu scopul de a studia comunicarea dintre om şi cel mai apropiat "văr" al său din regnul animal.

Războiul, o temă recurentă la Sundance, va şi el prezent în programul ediţiei din acest an, atât cu tema războiului clasic, prin filmul "Hell and back again" de Danfung Dennis - care prezintă aventurile unui militar în Afganistan -, cât şi cu tema războiului economic, prin filmul "The Flaw" de David Sington - care descrie felul în care economia mondială s-a prăbuşit în anul 2008.

Spectatorii vor putea să se delecteze şi cu teme mai lejere, precum portretul artistului care a creat marioneta Elmo, micuţul monstru roşu din emisiunea de televiziune "Sesame Street", sau cu filmul "Bengali detective", ce prezintă aventurile prin care trece un detectiv particular indian, pasionat de dans şi de cazuri misterioase.

În domeniul filmelor de ficţiune, festivalul Sundance va prezenta multe producţii ale unor cineaşti debutanţi, în special cele regizate de actori care au trecut în spatele camerei, precum "Higher ground" de Vera Farmiga, dar şi filmele unor regizori consacraţi, consideraţi "valori sigure", precum Tom McCarthy - regizorul filmelor "The Station Agent" şi "The Visitor" -, prezent în festival în acest an cu pelicula "Win Win".

Sundance continuă şi în 2011 cu secţiunea "Next", înfiinţată anul trecut, dedicată filmelor realizate cu bugete de producţie foarte mici.

Proiecţiile de la miezul nopţii le promit spectatorilor curajoşi adevărate frisoane de frică şi şocuri de adrenalină, prin rularea unor filme de groază, grupate într-o secţiune specială, în cadrul căreia vor fi proiectate deja celebrele "The Blair Witch Project" şi filmele din seria "Saw".

Scurtmetrajul "Stopover", de Ioana Uricaru, cu Monica Bârlădeanu în distribuţie, a fost inclus în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Film de la Sundance. Scurtmetrajul "Stopover", care spune povestea unor persoane blocate pe un aeroport, este o coproducţie Italia/ România, coproducătorul român fiind Mobra Films.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Sundance va avea loc în perioada 20 - 30 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici