A murit Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale

Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale, a murit marţi la vârsta de 66 de ani, anunţă BBC.

320 afișări
Imaginea articolului A murit Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale

A murit Johnny Clegg, cântăreţul şi activistul împotriva discriminării rasiale

Muzicianul a încetat din viaţă la Johannesburg, după o lungă luptă cu cancerul pancreatic. A fost diagnosticat cu cancer în 2015.

Supranumit ”Zulu alb”, Clegg a fost unul dintre criticii cei mai vocali ai politicii de apartheid impusă în Africa de Sud până în 1994.

Muzicianul de origine britanică este cunoscut pentru piesele în care a combinat muzica occidentală şi acordurile tradiţionale Zulu. Cea mai cunoscută piesă a sa, Asimbonanga, a fost lansată în 1987, şi era dedicată lui Nelson Mandela, în acel moment încă în închisoare.

Titlul care se traduce "Nu l-am văzut" din Zulu, a fost unul dintre primele apeluri publice pentru eliberarea lui Mandela.

Mandela, care, peste ani avea să devină primul preşedinte de culoare al Africii de Sud încă mai era considerat o ameninţare la adresa statului.

Clegg, albul care a învăţat să cânte şi să vorbească Zulu, a fost simbolul Africii de Sud democratice, fiind invitat să cânte şi la ceremonia organizată pentru înmormântarea lui Mandela, în 2013. Cariera sa, întinsă pe mai bine de patru decenii, a debutat cu trupa Juluka, pe care a format-o împreună cu chitaristul de culoare Sipho Mchunu. Muzica sa a fost la început interzisă la radio şi, până la căderea apartheidului apariţiile sale live erau supuse restricţiilor politice.

Taguri:
johnny clegg,
murit,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici