A murit Michael Cimino, regizorul filmului premiat cu Oscar, "Vânătorul de cerbi"

Michael Cimino, regizorul american premiat cu Oscar pentru "The Deer Hunter/ Vânătorul de cerbi", care a devenit unul dintre cei mai de succes regizori de la Hollywood în anii 1970, a murit sâmbătă, la vârsta de 77 de ani, în casa sa din Beverly Hills, informează Associated Press.

599 afișări
Imaginea articolului A murit Michael Cimino, regizorul filmului premiat cu Oscar, "Vânătorul de cerbi"

A murit Michael Cimino, regizorul filmului premiat cu Oscar, "Vânătorul de cerbi"

Cimino locuia în casa sa din Beverly Hills. Eric Weissmann, prieten şi fost avocat al regizorului, a declarat că prietenii săi nu au putut da de acesta în ultimele zile şi au sunat la poliţie. Poliţiştii l-au găsit pe Cimino decedat în patul său. Potrivit lui Weissmann, Cimino nu avea boli grave.

Capodopera lui Cimino a fost filmul din 1978 "The Deer Hunter", povestea Războiului din Vietnam şi efectele sale asupra unui mic oraş metalifer din Pennsylvania. Filmul a primit cinci premii din partea Academiei de Film, inclusiv pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor. Pelicula a dus la ascensiunea lui Robert De Niro şi a lui Meryl Streep. Christopher Walken a câştigat de asemenea premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

"Munca noastră împreună este ceva de care îmi voi aduce aminte întotdeauna. I se va simţi lipsa.", a declarat De Niro, sâmbătă.

În ciuda controversei iscate de modul în care a înfăţişat Războiul din Vietnam şi uilizarea jocului violent ruleta rusească, filmul a fost lăudat de critici şi numit de unii dintre aceştia drept cel mai bun film american de la "The Godfather/Naşul".

Într-o cronică pentru Chicago Sun-Times, Roger Ebert a numit pelicula "una dintre cele mai emoţionante şi tulburătoare filme făcute vreodată."

Cariera lui Cimino a luat o turnură negativă odată cu filmul din anii 1980 "Heaven's Gate," un western cu Kris Kristofferson şi Walken în rolurile principale, care a fost perceput negativ de critici şi a fost un dezastru financiar.

Filmul a devenit sinonim cu peliculele supra-bugetate şi cu producţiile scăpate de sub control şi un avertisment pentru regizorii cu viziune artistică care căpătaseră prea multă putere în noul Hollywood definit de regizori precum Francis Ford Coppola şi Martin Scorsese.

Bugetul iniţial al filmului de 11,5 milioane de dolari a crescut ulterior la 44 de milioane. Deşi această sumă nu mai este impresionantă astăzi, la acel timp a generat falimentarea United Artists şi a contribuit la prăbuşirea carierei lui Cimino, făcând loc metalităţii mercantile şi comerciale care a dominat lumea filmului de la Hollywood zeci de ani după aceea.

Steven Bach, fost vice preşedinte executiv al United Artists, a scris despre producţia filmului în cartea sa din 1999: "Final Cut: Art Money and Ego in the Making of Heaven's Gate."

Vincent Canby, critic de film la The New York Times, care aborda un ton ponderat în cronicile sale, a scris că filmul a fost un "dezastru fără precedent" care "eşuează atât de lamentabil încât l-am utea suspecta pe Cimino că şi-a vândut sufletul diavolului pentru a obţine succesul de la 'The Deer Hunter,' şi că diavolul tocmai s-a întos să-şi ia obolul."

Cu toate criticile, Cimino şi-a apărat mereu filmul catalogându-l drept o împlinire artistică, sau măcar un proiect în care a meritat să se implice.

"Nu m-am răzgândit niciodată," a declarat regizorul pentru Vanity Fair în 2010. "Nu te poţi uita în urmă. Nu cred în înfrângeri. Toată lumea are piedici, dar după cum a spus Count Basie: 'Nu contează cum faci faţă dealurilor, contează cum te descurci cu văile."

Clint Eastwood, prieten de-o viaţă cu Cimino i-a luat apărarea în Vanity Fair: "George Lucas a regizat 'Howard the Duck,' şi tipul care a regizat 'Waterworld' - filmele astea nu i-au distrus," a exprimat Eastwood. "Criticii se înţeleseră să nu aprecieze 'Heaven's Gate.' Filmul nu a prins la public. Dacă ar fi făcut-o, ar fi avut acelaşi succes ca 'Titanic.' 'Titanic' a mers, aşa că totul a fost şters cu buretele."

Michael Cimino a devenit o figură excentrică chiar şi pentru Hollywood, trăind în solitudine, schimbându-şi constant înfăţişarea, pretinzând că era alergic la alcool şi la lumina soarelui.

Regizorul s-a născut în New York şi a crescut în Long Island, absolvind Yale în 1961, şi şi-a dat masteratul în pictură la University of New Haven in 1963.

Primul său film a fost lansat în 1974 "Thunderbolt and Lightfoot," un film în care Clint Eastwood şi Jeff Bridges au jucat rolurile principale.

Cimino a lucrat sporadic în ultimii ani după pelicula "Heaven's Gate," şi fără să mai aibă succes. Printre celelalte filme ale sale se numără cel din 1985, "Year of the Dragon," cel din 1987, "The Sicilian," şi cel din 1990, "Desperate Hours," precum şi "Sunchaser", din 1996.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici