A murit regizorul Radu Gabrea

Regizorul Radu Gabrea a murit joi, la vârsta de 79 de ani, potrivit declaraţiei soţiei sale, actriţa Victoria Cociş.

3122 afișări
Imaginea articolului A murit regizorul Radu Gabrea

Regizorul Radu Gabrea a murit

Radu Bartholomeu Gabrea, născut la 20 iunie 1937, în Bucureşti, este un regizor şi scenarist român cu limbă maternă germană. Între 1974 şi 1997 a locuit în Germania.

După absolvirea liceului Spiru Haret, s-a înscris la Institutul de Construcţii din Bucureşti. În anul II a fost arestat timp de 9 luni şi jumătate, deoarece un coleg îl invitase la o manifestaţie de solidaritate cu Revoluţia din Ungaria din 1956, manifestaţie care de altfel nu a mai avut loc. A fost arestat la 12 noiembrie 1956.

A fost judecat în lotul „Mitroi”, compus în cea mai mare parte din studenţii de la Facultatea de Drept. Prin sentinţa Nr. 534 din 19 aprilie 1957 a Tribunalului Militar Bucureşti a fost achitat, fiind eliberat la 28 mai 1957.

După eliberare, a fost readmis la Facultatea de Construcţii, pe care a terminat-o cu diplomă de inginer construcţii civile şi industriale. A lucrat apoi doi ani pe şantier lângă Târgu Mureş înainte de a reveni la Bucureşti în proiectare.

S-a înscris apoi la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, secţia regie de film.

Radu Gabrea a debutat în 1969 cu filmul de lung metraj „Prea mic pentru un război atât de mare”. Filmul, realizat după un scenariu de D.R. Popescu, a fost premiat la Festivalul de la Locarno, în 1970.

În 1970, anul în care a stat timp de 6 luni la Paris, realizează primul serial de televiziune din România: „Urmărirea”.

Următorul său film, „Dincolo de nisipuri”, realizat în 1973, a fost oprit din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. În urma conflictului respectiv, precum şi a intervenţiilor cenzurii, Radu Gabrea a emigrat în Germania, ţara de origine a mamei sale.

În 1997, Radu Gabrea a fost numit preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, funcţie pe care a îndeplinit-o până în 1999.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici