Academia Română expune portrete şi biblii la Blaj în cinstea vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc

Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, va organiza la Palatul Culturii din Blaj, în data de 2 iunie, cu prilejul vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc, două expoziţii menite să evidenţieze rolul de important centru cultural al acestui oraş din Transilvania, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

136 afișări
Imaginea articolului Academia Română expune portrete şi biblii la Blaj în cinstea vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc

Academia Română expune portrete şi biblii la Blaj în cinstea vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc

Filiala Cluj-Napoca va expune portretele a 40 de membri ai Academiei Române care şi-au făcut studiile la Blaj, devenind mai apoi mari personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti. Între aceştia se numără nume de rezonanţă pentru istoria României, mari conştiinţe naţionale, precum Timotei Cipariu, George Bariţiu, Alexandru Papiu-Ilarian, Iuliu Maniu, Iosif Hodoş, Emil Haţieganu, cărturari ca Ion Bianu, Aron Densuşianu sau Nicolae Densuşianu, artiştii Tiberiu Brediceanu şi Sigismund Toduţă, dar şi slujitori ai bisericii, deveniţi martiri ai credinţei creştine în lagărele comuniste: cardinalii Iuliu Hossu, Lucian Mureşan, Alexandru Todea.

Galeria de portrete ale membrilor Academiei Române cu studii la Blaj va fi însoţită de o expoziţie de Biblii de diverse confesiuni, editate în mai multe limbi, ediţii vechi şi noi în limbile latină, germană, maghiară, polonă, franceză, albaneză, greacă, arabă, care reflectă diversitatea spirituală şi atitudinea ecumenică a locuitorilor acestui ţinut românesc. Printre cele mai vechi exponate patrimoniale se află Biblia tipărită la Veneţia, datând de la 1476, Biblia de la Nürnberg (1482), Biblia cu comentarii de Nicolaus de Lyra (Basel, 1506), Noul Testament tipărit la Paris în 1582 de tipograful Henri Estienne, ediţia din 1597 a Septuagintei, tipărită la Frankfurt, utilizată de Spătarul Milescu pentru traducerea sa în limba română, Noul Testament în limba arabă (1548-1624). Alături de ele este expusă prima traducere integrală în limba română, valoroasa Biblie a lui Şerban Cantacuzino, cunoscută sub numele de Biblia de la Bucureşti, traducere datorată fraţilor Radu şi Şerban Greceanu.

Palatul Culturii de la Blaj care găzduieşte cele două expoziţii organizate de Academia Română va fi sediul conferinţelor de presă susţinute în cadrul vizitei Sanctităţii Sale Papa Francisc, anunţă Biroul de presă al Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici