Academicianul Paul Dan Cristea a murit. A avut peste 280 de contribuţii în lucrări şi manuale de specialitate

Fizicianul Paul Dan Cristea, membru titular al Academiei Române, a murit miercuri, la vârsta de 72 de ani, informează înaltul for cultural şi ştiinţific.

999 afișări
Imaginea articolului Academicianul Paul Dan Cristea a murit. A avut peste 280 de contribuţii în lucrări şi manuale de specialitate

Academicianul Paul Dan Cristea a murit. A avut peste 280 de contribuţii în lucrări şi manuale de specialitate (Imagine: Shutterstock)

Academicianul Paul Dan Cristea s-a născut în 13 februarie 1941, la Bucureşti. A absolvit ca şef de promoţie cursurile Liceului "Sf. Sava", după care a urmat Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Secţia Fizică Teoretică a Politehnicii şi Facultatea de Fizică, Secţia de fizică teoretică a Universităţii Bucureşti.

Şi-a început cariera didactică în anul 1962, ca preparator, urmând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor, desfăşurând, totodată şi o bogată activitate de cercetare. Dintre funcţiile pe care le-a îndeplinit şi care dimensionează aria preocupărilor multi şi interdisciplinare sunt amintite: director al Centrului de Inginerie Biomedicală a Universităţii "Politehnica" din Bucureşti, consilier al ministrului secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, director de studii la Departamentul de Ştiinţe Inginereşti, în prezent Facultatea de Inginerie în limbi străine din cadrul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti.

A fost coordonator de masterat şi doctorat în inginerie electrică, electronică şi tehnologii informatice. Spirit inovator, a abordat un larg evantai de specialităţi ca bioinformatica, semnalele genomice, prelucrarea numerică a semnalelor şi imaginilor, bazele electrotehnicii, teoria şi proiectarea circuitelor electrice şi electronice, reţele neuronale, agenţi inteligenţi evolutivi şi aparatură medicală computerizată. Rezultatele acestor cercetări sunt expuse în peste 280 de lucrări publicate în volumele unor conferinţe ştiinţifice din ţară şi de peste hotare, peste 280 de contribuţii în lucrări şi manuale de specialitate. Paul Dan Cristea este şi deţinătorul a 11 patente.

A fost iniţiatorul domeniului semnalelor genomice nucleotidice, în care a elaborat lucrări publicate în ţară şi străinătate precum "Conversion o Nucleotides Sequences into Genomic Signals", "Representation and Analysis of DNA sequences".

A fost profesor invitat la universităţi din Anglia, Australia, Belgia, SUA, India şi Finlanda, organizator şi coordonator a numeroase conferinţe internaţionale şi a participat la numeroase manifestări ştiinţifice de specialitate.

De asemenea, a fost editor a mai multor reviste de specialitate şi a fost recompensat de Academia Română cu premiile "Constantin Miclescu" şi Traian Vuia" şi cu premiul pentru cea mai bună lucrare specială al Fundaţiei pentru medicina celulară şi moleculară.

Pentru valoarea contribuţiilor ştiinţifice, Paul Dan Cristea a fost ales, în 2006, membru corespondent şi, în 2011, membru titular al Academiei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici