Actorul Lucian Ghimişi este noul director al Teatrului "Ion Creangă" din Capitală

Actorul Lucian Ghimişi este noul director al Teatrului "Ion Creangă" din Capitală, după ce a câştigat concursul de management desfăşurat în luna noiembrie, se arată pe site-ul Primăriei Capitalei.

3915 afișări
Imaginea articolului Actorul Lucian Ghimişi este noul director al Teatrului "Ion Creangă" din Capitală

Lucian Ghimişi (Imagine: nottara.ro)

În urma desfăşurării concursului de management la Teatrul "Ion Creangă", organizat conform DPG nr. 996/ 18.09.2013 şi a Anunţului public nr. 4321/ 27.09.2013, noul director al instituţiei este Lucian Ghimişi, care a obţinut nota 9,31.

La concursul de management pentru Teatrul "Ion Creangă" au mai participat Daniel Tudorică, Radu Dinulescu, Constantin Fugaşin, Petre Gabriel Coveşeanu, Emil Banea şi Alexandru Boureanu.

Lucian Ghimişi a absolvit Colegiul Naţional "Sf. Sava" şi secţia actorie a Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC Bucureşti. Şi-a început cariera la Teatrul "Maria Filotti" din Brăila şi Teatrul "George Ciprian" din Buzău, unde a coordonat şi departamentul de imagine. Apreciat pentru calităţile sale de actor de comedie, a jucat Lisander din "Visul unei nopţi de vară", de William Shakespeare, Costel din "Tanţa şi Costel", de Ion Băieşu, Figaro din "Bărbierul din Sevilia", de Beaumarchais, Dromio în "Comedia erorilor", de William Shakespeare şi Jack Worthing în "Ce înseamnă să fii onest", de Oscar Wilde.

Pe lângă activitatea din teatru, se adaugă cea de prezentator şi cea de reporter.

În prezent, poate fi văzut pe scena Teatrul Nottara, în "Clipe de viaţă", "De dor şi drag, Maria Tănase", "Aniversarea", "Operă de trei parale", "Titanic vals", precum şi în două spectacole premiere ale acestui an, ambele în regia Dianei Lupescu: "Matrimoniale", de Lia Bugnar, şi în "Mult zgomot pentru nimic", de William Shakespeare.

Din august 2012, când s-a stins din viaţă Cornel Todea, pe atunci director al Teatrului "Ion Creangă", şi până în prezent, director interimar al instituţiei a fost Ioan Gârmacea.

Acesta a absolvit Facultatea de Limbă şi Literatură Română din cadrul Univesităţii din Bucureşti (1965), este membru al Uniunii Scriitorilor şi membru al Uniunii Teatrale din România. Printre lucrările publicate se numără volumul de povestiri "Moartea unui manechin de rând'' (1969), romanul ''Să trăim până luni'' (1980), piesa ''Fedeleşul'' (1981), romanul "Muntele" (1985) şi piesa ''Campionul'' (1987).

Teatrul "Ion Creangă" este o instituţie publică de spectacole, un teatru de repertoriu, aflat în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi finanţat de la bugetul local.

Misiunea sa este de a crea şi promova spectacole de teatru de înaltă valoare artistică, de a coordona şi implementa programe de cercetare şi proiecte cu caracter educativ, social-formativ şi estetic, destinate copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 12 ani, educatorilor, cadrelor didactice specializate, părinţilor şi tutorilor legali.

Anual, peste 50.000 de spectatori din Bucureşti şi din ţară vizionează spectacolele montate la Teatrul "Ion Creangă", spectacole care propun experienţe artistice semnificative menite să inspire, să îndemne la reflecţie şi să aducă bucurie celor mici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici