Actorul şi regizorul Radu Dobre Basarab a decedat

Actorul, regizorul şi profesorul Radu Dobre Basarab a murit, marţi, în Târgu Mureş, la vârsta de 68 de ani, informează Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

372 afișări
Imaginea articolului Actorul şi regizorul Radu Dobre Basarab a decedat

Actorul şi regizorul Radu Dobre Basarab a decedat

Înmormântarea va avea loc joi, ora 13.00, la Cimitirul Ortodox din Târgu Mureş.

Radu Dobre Basarab s-a născut la Slatina, în judeţul Olt, în 22 august 1941.

A fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidroenergetică, al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Bucureşti (Actorie), şi al Universităţii de Artă Teatrală Târgu Mureş (Regie).

Între 1967 şi 1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu, a obţinut numeroase premii de interpretare la diverse festivaluri, a înfiinţat Societatea literară "Radu Stanca", prima de acest fel din ţară după 1950, şi "Clubul de jazz" din Sibiu.

A înfiinţat şi a condus "Teatrul Studenţesc" din Sibiu, cu care a obţinut premii la festivalurile studenţeşti.

Ca jurnalist, Radu Dobre Basarab a publicat articole în Tribuna Sibiului, Scânteia Tineretului, România liberă, Contemporanul, Tribuna, Ramuri, România literară.

Începând cu anul 1991, Radu Dobre Basarab a fost cadru didactic la Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureş, unde a predat actoria şi regia.

Timp de 20 de ani, Radu Dobre Basarab a jucat în numeroase spectacole ale teatrului din Sibiu, printre care "Al patrulea anotimp" de Horia Lovinescu, regia Dan Nasta, "Nunta lui Figaro" de Beaumarchais, regia Petru Mihail, "Fedra" de Jean Racine, regia Aureliu Manea, "Răceala" de Marin Sorescu, regia Iulian Vişa, "Camino Real" de Tennesse Williams, regia Iulian Vişa.

După 1990, Radu Dobre Basarab a revenit la Sibiu în postura de regizor şi a montat spectacolele "Arta Comediei" de Eduardo de Filippo, "Invitaţie la castel" de Jean Anouilh şi "Echilibru fragil" de E. Albee.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici