Acuzaţii reciproce de ingerinţă editorială între conducerea Realitatea şi Asesoft, la CNA

Sorin Freciu, preşedintele CA al Realitatea Media, şi Sebastian Ghiţă, reprezentantul Asesoft la Realitatea, au declarat, în şedinţa CNA de marţi, că vor purta o discuţie pentru "a armoniza" punctele de vedere ale societăţilor, după ce aceştia s-au acuzat de ingerinţe editoriale la Realitatea TV.

43 afișări
Imaginea articolului Acuzaţii reciproce de ingerinţă editorială între conducerea Realitatea şi Asesoft, la CNA

Acuzaţii reciproce de ingerinţă editorială între conducerea Realitatea şi Asesoft, la CNA

La şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au participat Sorin Freciu, preşedintele CA al Realitatea Media, Sorin Enache, directorul general al Realitatea TV, şi Sebastian Ghiţă, reprezentantul Asesoft la Realitatea Media. La şedinţă a fost prezent şi Dragoş Nedelcu, vicepreşedintele CA al Realitatea Media.

Sorin Freciu, preşedintele CA al Realitatea Media, a declarat că, în acest moment, între Realitatea Media şi Asesoft există un contract de management, care are drept componentă principală partea de business a Realitatea Media. "Contractul din partea Realitatea Media a fost aprobat de Consiliul de Administraţie, ratificat de Adunarea generală a acţionarilor şi semnat de mine în calitate de preşedinte al CA", a spus Sorin Freciu.

Potrivit lui Sebastian Ghiţă, contractul de management dintre Asesoft şi Realitatea Media a fost semnat pe 25 octombrie 2010, cu o săptămână înainte ca membrii CNA să ia în discuţie posibilitatea prelungirii licenţei audiovizuale a Realitatea TV.

"Acest contract are o componentă care vizează partea economică, financiară a activităţii. Este semnat de către preşedintele CA şi este ratificat de AGA, unde eu l-am întâlnit pe domnul Vitalie Dobândă. Nu l-am întâlnit nici pe domnul Vîntu, nici pe copiii domnului Vântu (...) Acest contract din partea Asesoft nu presupune niciun fel de ingerinţă editorială în activitatea postului (...) Singura noastră componentă este că punem sau nu punem la dispoziţie resurse, în funcţie de felul în care noi credem că trebuie să performeze această companie. Vrem să o punem pe picioare. Noi credem că am făcut paşi serioşi şi astăzi Realitatea Media este o companie mai solidă", a spus, la rândul său, Sebastian Ghiţă.

În ceea ce priveşte acţionariatul Realitatea Media, Sorin Freciu a precizat că din acesta fac parte copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu, prin societatea Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, care este acţionarul majoritar al Realitatea Media SA (cu 66,547235618%). Răspunzând unor întrebări venite din partea unor membri ai CNA - Narcisa Iorga şi Ioan Onisei -, Sorin Freciu a spus că Sorin Ovidiu Vîntu este împuternicit de copiii lui. "El îşi reprezintă copiii", a spus Freciu.

El a mai spus că nu ştie în ce calitate a venit Sorin Ovidiu Vîntu la sediul Realitatea TV în 27 martie. "Nu a venit la mine. A fost o discuţie între domnul Vîntu şi domnul Ghiţă. Nu este problema mea", a mai spus Freciu, răspunzând la o întrebare venită din partea Narcisei Iorga.

Întrebaţi de către Narcisa Iorga dacă Sorin Ovidiu Vîntu a intervenit vreodată în activitatea editorială a Realitatea TV, Sorin Freciu şi Sorin Enache au spus: "Domnul Vîntu nu a intervenit".

"A intervenit la mine", a spus, în schimb, Sebastian Ghiţă, făcând referire şi la declaraţiile pe care Sorin Ovidiu Vîntu le-a acordat presei în ultimele zile în legătură cu Realitatea Media.

Totodată, Sebastian Ghiţă a spus că atunci când a fost semnat contractul de management dintre Asesoft şi Realitatea Media nu a crezut că se va trezi într-o situaţie atât de dificilă cu acţionarii sau cu împuterniciţii acţionarilor. "Astăzi probabil că pot apărea divergenţe, diferenţe de opinie între ceea ce credem noi că ne-am asumat şi că trebuie să facem şi ceea ce cred dânşii că au angajat şi că pot obţine. Şi atunci avem astfel de interferenţe. Sigur că nu am crezut niciodată că ne vom trezi într-o situaţie aşa dificilă cu acţionarii sau împuterniciţii acţionarilor nemulţumiţi care să se manifeste mai aprig sau cu mai multă prezenţă în post", a mai spus Ghiţă. El i-a asigurat însă pe membrii CNA că nu este managerul lui Vîntu: "Eu nu sunt managerul care-i manageruieşte activitatea domnului Vântu".

Pe de altă parte, Sorin Freciu a mai spus că de partea editorială a Realitatea Media, societatea care operează licenţa audiovizuală a Realitatea TV, este responsabil Sorin Enache, directorul general, care are şi atribuţii editoriale. El a precizat că niciodată Consiliul de Administraţie al Realitatea Media nu a avut atribuţii în direcţia editorială.

În acest context, Freciu a fost întrebat de către membrii CNA de ce Cătălin Popa, directorul editorial, şi Mădălina Dulamă, redactorul-şef, au fost demişi de către CA al Realitatea Media.

"CA, într-adevăr, a luat act de câteva probleme care au apărut în activitatea editorială, neavând legătură strict cu partea editorială. Este vorba de nişte concursuri organizate de cei care decid editorial, cu care Consiliul de Administraţie nu a fost de acord, pentru că aveau o componentă materială (...) Nu a fost vorba strict de politică editorială, ci de derapaje pe care am considerat noi că trebuie să le analizăm şi le vom analiza astăzi la ora 16.00. Am considerat că a face un concurs cu premii în valoare de 100.000 de euro este un derapaj, în special economico-financiar. De asemenea, se vede clar o tabloidizare. Chiar dacă nu ne implicăm editorial, nu credem că este normal pentru o televiziune de ştiri. Noi am ridicat această problemă", a explicat Sorin Freciu.

Totodată, Freciu a spus că el ocupă şi funcţia de preşedinte executiv şi are, din punct de vedere legal, posibilitatea să-i suspende din funcţie pe Popa şi Dulamă. "Din funcţiile de conducere, ei pot fi suspendaţi, este o analiză pe care o să o facem astăzi în CA", a mai spus Sorin Freciu.

Potrivit lui Sorin Freciu, Cătălin Popa şi-a dat demisia din Realitatea, însă a fost adus înapoi, în ziua următoare, de către Asesoft.

Sebastian Ghiţă a confirmat colaborarea lui Cătălin Popa cu Asesoft: "El va colabora direct cu noi, are un contract semnat cu Asesoft şi ne asistă la ducerea la capăt a contractului de management".

"Singura activitate care ne poate lega de partea editorială este un indicator de performanţă. Performanţa staţiei din punct de vedere al ratingului nu trebuie să coboare sub un anumit indice şi indicator. Interesul nostru este să punem la dispoziţie resurse, astfel încât ei să performeze. A apărut un conflict, o poziţionare dificilă diferită de CA (al Realitatea Media, n.r.), în momentul în care dânşii au luat aceaste decizii în zona redacţiei, mă refer la redactorul-şef şi la directorul editorial. Noi nu am fost de acord. Nu poate nimeni să spună într-un comunicat că de mâine eşti suspendat. Nu văd acest lucru ca pe o ingerinţă editorială directă, dar o văd ca pe un tip de încercare de a-i controla pe jurnalişti (...) ", a mai spus Sebastian Ghiţă.

Ghiţă a precizat că la Realitatea TV există o echipă, din care fac parte şi Roxana Niculescu, Mădălina Dulamă, Cătălin Popa şi Cristi Coman, "oameni cu un anumit tip de experienţă". "Nu am considerat că trebuie să intervenim peste ei. Acum îi consider cea mai liberă echipă din peisajul media. Cred că au fost foarte bulversaţi, pentru că nu ştiu de cine să asculte. Au spus foarte clar că nu se vor implica în acest conflict (...) Pe mine unul mă mulţumeşte într-un fel", a spus Ghiţă.

El a recunoscut şi faptul că s-a pus în discuţie şi situaţia creată la scoaterea din grila Realitatea TV a emisiunii "Ora de foc", moderată de Oana Stancu şi Adrian Ursu. "Avem dreptul să punem sau să nu punem la dispoziţie resurse pentru un anumit tip de produs media. Dacă considerăm că acel produs media ne încurcă să păstrăm un indicator de performanţă, putem să facem asta, să nu mai susţinem financiar un anume produs media (...) Există mai multe componente care au concurat la luarea deciziei. Avem o problemă cu formatele de prime time. Este evident că avem o suferinţă acolo, că nu mai aveam spaţiu de creştere pe zona aceea, la propunerile de reconstrucţie, la un anumit moment, eu am luat decizia aceasta şi i-am anunţat pe cei doi (Oana Stancu şi Adrian Ursu, n.r.). Îmi pare rău că la acel moment nu am găsit un model de comunicare agreat de ambele părţi şi că despărţirea s-a produs aşa brusc. Eu i-am anunţat pe cei doi că nu le vom mai pune la dispoziţie resursele pentru produsul dânşilor (...) Sunt convins că s-au supărat şi au decis să nu mai continue la noi ", a explicat Sebastian Ghiţă.

În schimb, Sorin Freciu a atras atenţia că scoaterea emisiunii "Ora de foc" din grila Realitatea "se poate considera o intervenţie în grila editorială" din partea lui Sebastian Ghiţă.

"Toate acţiunile noastre nu sunt menite să ne certăm, ci să obţinem răspunsuri la câteva întrebări pe care noi le avem astăzi şi care considerăm că depăşesc cadrul contractului de management semnat între noi şi Asesoft (...) Nu mă interesează nici domnul Vîntu, nici domnul Ghiţă. Eu sunt şi suntem responsabili de ce se întâmplă acolo. Dacă mâine această companie dispare pentru că domnul Ghiţă a luat o decizie greşită, exact cum cred că este decizia de a-i scoate peste noapte pe Oana Stancu, pe Adrian Ursu şi pe Stelian Tănase de pe post, pot să mă întreb dacă mâine compania mai există şi dacă nu cumva trebuie să răspund în faţa acţionarilor (...) Într-o marţi, la ora 14.00, domnul Ghiţă a convocat o şedinţă cu membrii cu experienţă ai redacţiei - cum i-a numit -, în care ne-a comunicat că, începând din acel moment, ia următoarele decizii, respectiv Oana Stancu şi Adrian Ursu nu mai intră pe post, respectiv Nedelcu şi cu Freciu nu mai pot veni aici, pentru că a închiriat acest sediu şi că la uşă sunt nu ştiu câţi bodyguarzi", a spus Freciu.

El a precizat că emisiunea "Ora de foc" a fost înlocuită ulterior cu o altă emisiune, care este probabil "cea mai amendată" emisiune de către CNA.

Pe de altă parte, Sorin Enache a spus că, deşi "Ora de foc" a fost scoasă din grila Realitatea TV într-un fel "atipic", nu înţelege de ce această situaţie este discutată la CNA. "Zeci de emisiuni apar şi dispar din grilă. Felul atipic în care a fost scoasă «Ora de foc» îl condamn, dar nu am înlocuit-o cu o emisiune de bingo", a spus Enache.

În acest context, Narcisa Iorga, membru CNA, i-a explicat că membrii Consiliului doresc să analizeze respectarea articolului 6 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "

(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă.

(2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii media audiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege.

(3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine".

"Cei doi realizatori au declarat că motivul real este unul de influenţă politică. Şi Oana Stancu şi Adrian Ursu au spus că domnul Ghiţă nu le-a reproşat nimic din punct de vedere profesional şi că le-aţi reproşat discuţii cu Sorin Ovidiu Vîntu. Pe noi ne-ar fi interesat motivele pentru scoaterea emisiunii din grilă, să vedem dacă scoaterea emisiunii are la bază ingerinţe de natură politică sau dacă managerul sau CA poate decide cu de la sine putere scoaterea unei emisiuni", a spus Narcisa Iorga, precizând că, din păcate, Oana Stancu şi Adrian Ursu nu au venit la şedinţa CNA, deşi au fost invitaţi să-şi spună punctul de vedere în legătură cu această situaţie.

"E foarte simplu să arunci vorbe că sunt ingerinţe politice", a spus, în schimb, Sorin Enache. El a făcut referire la "modul nefericit" în care Sebastian Ghiţă le-a comunicat decizia scoaterii emisiunii "Ora de foc" din grilă.

La finalul discuţiei de la CNA, Sebastian Ghiţă a declarat pentru presă că Asesoft doreşte să continue desfăşurarea contractului pe care îl are cu Realitatea Media. El a mai spus că Asesoft ia în calcul şi solicitarea înlocuirii membrilor CA al Realitatea Media. "Vrem să ne apărăm drepturile şi să ducem la capăt acest contract de management. Dacă dânşii vor continua în acest sens, declaraţii ciudate, cu acţiuni împotriva jurnaliştilor, explorăm această posibilitate ca în AGA noi să avem această poziţie, dânşii s-ar putea să aibă poziţia întreruperii colaborării cu noi. Dar chestiunea aceasta nu o poate decide decât instanţa în cazul nostru, iar în cazul dânşilor, o pot decide acţionarii", a explicat Ghiţă.

Sebastian Ghiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementul Realitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci că intenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinci ani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vîntu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici