AFP ar putea deveni societate naţională cu un capital public

Pierre Louette, PDG al Agence France-Presse, a propus, într-un raport înaintat guvernului francez, transformarea agenţiei de presă într-o societate naţională cu un capital public şi înfiinţarea unei fundaţii care să garanteze independenţa şi să susţină financiar instituţia.

26 afișări
Imaginea articolului AFP ar putea deveni societate naţională cu un capital public

Pierre Louette (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Administraţia franceză i-a cerut lui Louette, preşedinte-director general al AFP, la sfârşitul anului 2008, să realizeze un plan de modernizare al agenţiei până pe 31 martie.

Louette şi-a prezentat propunerile, marţi, în faţa ministrului Economiei, Christine Lagarde, ministrului Bugetului, Eric Woerth, ministrului Culturii, Christine Albanel, în cadrul unui raport intitulat " Transformarea AFP într-un lider mondial al informaţiilor, în era digitală".

În baza unei legi din 1957, care garantează independenţa instituţiei, AFP are un statut fără echivalent, fiind supusă regulilor dreptului comercial, dar cu o guvernare supusă dreptului comun tuturor societăţilor.

Agenţia nu dispune de un capital propriu şi este administrată de un colegiu format din clienţii săi.

"Acest statut reprezenta o inovaţie la acea perioadă, dar nu rezolvă problema finanţării AFP", a declarat Louette. "AFP ar putea deveni un lider în informare în epoca digitală dacă beneficiază de o finanţare pentru a se dezvolata, care poate fi adusă doar prin capitalizare şi prin sprijinul acţionarilor, deoarece nu putem chema Statul în ajutor de fiecare dată când avem nevoie de finanţare pentru noi proiecte", a mai spus el.

Louette a propus transformarea AFP într-o societate naţională, deţinută 100% de către acţionari publici, aşa cum este şi în cazul Casei de Economii şi Consemnaţiuni sau al Agenţiei de Participaţiuni a Statului.

Această societate ar urma să aibă un capital de mai multe zeci de milioane de euro, pentru a consolida fondurile proprii ale AFP şi pentru a susţine strategia de dezvoltare a agenţiei, potrivit lui Pierre Louette.

Societatea ar urma să fie constituită sub supravegherea unei fundaţii compusă din personalităţi calificate, ceea ce, în opinia lui Louette, ar reprezenta cel mai bun garant al independenţei redacţiei. Fundaţia ar urma să supravegheze menţinerea compoziţiei capitalului în limitele fixate iniţial, cu privire la obligaţiile fundamentale ale AFP şi a împlinirii misiunii sale.

Abonamentele publice şi finanţarea proiectelor de interes general ale AFP vor face obiectul unor contracte separate cu Statul. În prezent finanţarea de la Stat, negociată în cadrul unui contract care fixează obiectivele şi proiectele pe mai mulţi ani, reprezintă circa 40% din cifra de afaceri a instituţiei.

Raportul lui Louette nu specifică probleme precum modalităţile de organizare a unui consiliu de administraţie sau de numire a unui preşedinte-director general.

"De astăzi, începe o nouă fază a discuţiilor purtate de Guvern cu conducerea agenţiei", a mai spus Louette, care consideră că statutul AFP trebuie modificat prin intermediul unei legi.

În reacţie la propunerea lui Louette, reprezentanţii sindicatului, care îi reprezintă pe jurnaliştii agenţiei, au declarat că este una dinte cele mai grave ameninţări aduse AFP, dacă nu chiar cea mai gravă din istoria sa.

Citeşte şi:

AFP: Plan de plecări voluntare pentru "câteva zeci de angajaţi"

FMI reduce estimările privind creşterea economiei mondiale

Agravarea recesiunii ar putea duce la concedierea a 51 milioane de oameni

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici