Al treilea pas pentru recuperarea unui mare prozator

Mircea Nedelciu (1950-1999) a fost unul dintre cei mai originali prozatori ai generaţiei „optzeciste”.

199 afișări
Imaginea articolului Al treilea pas pentru recuperarea unui mare prozator

Al treilea pas pentru recuperarea unui mare prozator (Imagine: Andrei Spirache/ Arhiva Mediafax Foto)

Nedelciu este un scriitor cu o operă care, deşi neîncheiată, datorită dispariţiei premature a autorului, a marcat şi marchează încă literatura română contemporană.
De-a lungul a două decenii de carieră literară, Mircea Nedelciu a publicat patru volume de proză scurtă, trei romane de autor şi încă unul în colaborare cu alţi doi colegi de generaţie.
Într-un frumos şi necesar gest recuperator, editura Paralela 45 şi-a propus să reediteze scrierile lui Mircea Nedelciu, reunindu-le într-un ciclu de „Opere”.

Recent, a apărut volumul al III-lea, dintr-o ediţie programată pentru nouă volume.

Acesta este o reeditare a romanului „Zmeura de câmpie”, despre care îngrijitorul ediţiei, criticul Ion Bogdan Lefter, afirmă: „Categoric, avem de-a face cu un roman de mare originalitate. Cu o construcţie ingenioasă, amuzantă, complexă, cartea propune nu doar foarte interesante explorări în istoria autohtonă recentă ori relativ recentă, ci şi o definiţie incitantă a identităţii noastre inevitabil lacunare. Bogat ca materie epică, spectaculos prin scenariul său narativ, dezvoltat în stilistica atât de plăcut-fluentă a lui Mircea Nedelciu, întotdeauna cuceritoare, romanul este o capodoperă nonconfortmistă, creaţie a unui mare prozator.”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici