Alain Berenboom: Raportul dintre consumator şi titularul dreptului de autor, schimbat în era digitală

Fenomenul digital schimbă raportul juridic dintre consumatorul de operă şi titularul dreptului de autor, a spus Alain Berenboom, avocat si profesor de drept la Universitatea Liberă din Bruxelles, criticând Directiva UE privind societatea informaţionlă, din cauza excepţiilor pe care le cuprinde.

132 afișări
Imaginea articolului Alain Berenboom: Raportul dintre consumator şi titularul dreptului de autor, schimbat în era digitală

Alain Berenboom:Raportul dintre consumator şi titularul dreptului de autor, schimbat în era digitală

"Digitalul schimbă raportul juridic dintre consumatorul de operă şi titularul dreptului de autor", a declarat Alain Berenboom, în cadrul conferinţei "Drepturile de autor şi internetul", care a avut loc la Biblioteca Academiei Române.

El a subliniat că atunci când se consumă online, consumatorul nu este proprietar, ci "licenţiat să consume". "Consumatorul crede că are dreptul să beneficieze de operă în mod gratuit (...) Ne vedem obligaţi să redefinim graniţele dreptului de autor", a mai avertizat Alain Berenboom.

Acesta a adus critici Directivei europene privind societatea informaţională, susţinând că excepţiile pe care aceasta le cuprinde nu sunt uşor inteligibile în toate limbile europene, şi că nu există o coerenţă în ceea ce priveşte transpunerea lor în legislaţiile fiecărui stat membru UE.

În acest sens, el a subliniat importanţa pe care Comisia Europeană o acordă unei revizuiri a acestei Directive.

"Indiferent de programele de armonizare pe care le va dezvolta Comisia Europeană, nu va exista o armonizare completă în ceea ce priveşte drepturile de autor. (...) Europa va rămâne mereu un mozaic de popoare, de minorităţi, de istorie şi cultură. Prin urmare, această armonizare trebuie să respecte existenţa acestor diferenţe la nivelul statelor europene. Multiplicarea excepţiilor privind drepturile de autor (...) generează riscul sărăcirii Europei", a mai subliniat Alain Berenboom.

Scriitorul belgian a menţionat că există o relaţie invers proporţională între consumul digital de opere şi venitul încasat de autorii acestora. "Cu cât consumul digital de opere este mai mare, cu atât autorii lor câştigă mai puţin", a spus Alain Berenboom, argumentând că operele sunt deseori piratate.

Potrivit lui Berenboom, piratarea operelor generează şi o scădere a veniturilor distribuitorilor, care, în consecinţă, îi plătesc mai puţin pe autori.

Multiplicarea difuzării operelor se datorează în cea mai mare parte evoluţiei pe care a cunoscut-o tehnologia bazată pe internet. Potrivit profesorului Viorel Ros, preşedinte al Asociaţiei Ştiinţifice de Dreptul Proprietăţii Intelectuale, România este "pe locul al doilea în lume în ceea ce priveşte viteza de internet, după Coreea de Sud".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici