ALEGERI PARLAMENTARE - CNA: OTV a continuat campania electorală şi în ziua votării. Abaterile vor fi sancţionate

OTV a continuat campania electorală şi în ziua votării, fapt interzis de legislaţia audiovizualului, unele abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare fiind constatate şi la alte posturi TV, spune CNA, precizând că toate abaterile vor fi sancţionate în următoarea şedinţă a Consiliului.

470 afişări
Imaginea articolului ALEGERI PARLAMENTARE - CNA: OTV a continuat campania electorală şi în ziua votării. Abaterile vor fi sancţionate

ALEGERI PARLAMENTARE - CNA: OTV a continuat campania electorală şi în ziua votării. Abaterile vor fi sancţionate (Imagine: Ovidiu Micsik/ Mediafax Foto)

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a monitorizat posturile de radio şi de televiziune şi după încheierea campaniei electorale în audiovizual, inclusiv în ziua votării, urmând să analizeze sesizările primite astăzi (duminică, n.r.) - de la mai mulţi competitori electorali şi de la telespectatori - şi să sancţioneze eventualele abateri de la respectarea prevederilor legale", se spune într-un comunicat al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), remis duminică agenţiei MEDIAFAX. Comunicatul este semnat de preşedinte CNA, Răsvan Popescu.

Conform monitorizării direcţiei de specialitate a CNA, "postul OTV (al cărui principal acţionar este Dan Diaconescu, care este şi candidat pentru un mandat de deputat în Colegiul 6 Târgu-Jiu, n.r.) nu a respectat dispoziţiile Deciziei nr. 738 din 1 noiembrie 2012 privind principii şi reguli de desfăşurare a campaniei electorale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, prin intermediul serviciilor media audiovizuale şi a continuat campania electorală şi în ziua votării".

De asemenea, potrivit CNA, au fost constatate unele abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare şi la alte posturi de televiziune.

"În acest context, CNA recomandă radiodifuzorilor să evite, în emisiunile difuzate până la închiderea urnelor, ca prin comentariile făcute de invitaţi să influenţeze opiniile telespectatorilor care nu şi-au exprimat opţiunea de vot. Consiliul reaminteşte radiodifuzorilor că până la închiderea urnelor (ora 21.00) sunt interzise invitarea candidaţilor şi reprezentanţilor competitorilor electorali, comentarii legate de desfăşurarea campaniei sau cele privind candidaţii şi competitorii electorali, ori difuzarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne", se mai spune în comunicat.

CNA face referire, în comunicat, la articolele 15 şi 16 din Decizia Consiliului nr. 738 din 1 noiembrie 2012, potrivit cărora: "Începând cu 24 de ore înainte de începerea votării şi până la încheierea votării sunt interzise: a) difuzarea de spoturi de publicitate electorală; b) invitarea sau prezentarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor competitorilor electorali în emisiunile şi programele posturilor de radio şi de televiziune, inclusiv de televiziune prin cablu, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 13 alin. (4); c) comentarii privind desfăşurarea campaniei, precum şi cele privind candidaţii şi competitorii electorali", respectiv "În ziua votării sunt interzise activităţile prevăzute la art. 15, precum şi următoarele activităţi: a) prezentarea de sondaje realizate la ieşirea de la urne, înainte de încheierea votării; b) comentarii referitoare la competitorii electorali, înainte de încheierea votării; c) îndemnuri de a vota sau de a nu vota un candidat ori candidaturile depuse de competitorii electorali".

"Consiliul va monitoriza posturile de radio şi de televiziune până la închiderea urnelor, iar la următoarea şedinţă publică a CNA vor fi analizate rapoartele de monitorizare şi se vor lua măsurile sancţionatorii prevăzute de legislaţia audiovizualului", se mai spune în comunicatul CNA.

Campania electorală la posturile de radio şi de televiziune a început în 9 noiembrie 2012, ora 0.00, şi s-a încheiat în 8 decembrie 2012, ora 7.00, potrivit Deciziei CNA nr. 738 din 1 noiembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici