Alexandru Dabija montează basme populare, pentru zece ani de teatru ACT

Regizorul Alexandru Dabija va monta o serie de piese inspirate din basmele populare româneşti, în stagiunea viitoare a Teatrului ACT, care împlineşte în toamnă zece ani, programul urmând să găzduiască şi concerte ce vor introduce publicul în istoria jazz-ului.

147 afișări
Imaginea articolului Alexandru Dabija montează basme populare, pentru zece ani de teatru ACT

Alexandru Dabija montează basme populare, pentru zece ani de teatru ACT (Imagine: Mediafax Foto)

Alexandru Dabija a spus, la o conferinţă de presă organizată luni, la Teatrul ACT, că ideea de a crea spectacole inspirate din folclorul popular este un vis pe care l-a avut de ani de zile. "Vrem să demonstrăm că povestea nu este pierdută, iar încercările timide de a lucra în acest doemeniu sunt binevenite", a spus Dabija. În aceste spectacole, înscrise într-o serie intitulată "Călătorii în fabulos", va fi combinată relatarea tradiţională - făcută de clasicul povestitor -, cu apariţia surprinzătoare a unor personaje de poveste. Unele dintre idei vor fi ilustrate cu imagini filmate sau măşti populare.

De asemenea, muzicianul Vlad Popescu a spus că doreşte să iniţieze, în stagiunea următoare, o serie de concerte de muzică jazz, în încercarea de a relansa "un fenomen care a avut de suferit foarte mult". Popescu a spus că ar dori ca la fiecare concert să existe un prezentator care să facă publicului o incursiune în istoria muzicii jazz. "Publicul român nu ştie ce înseamnă jazz-ul. Mi-am dat seama în momentul în care la spectacole asistau elevi de liceu care îmi puneau, la finalul reprezentaţiei, o mulţime de întrebări".

În 2007, ACT a iniţiat programul "Teatrul face pACT cu gashka ta de liceu", care are ca obiectiv familiarizarea elevilor de liceu cu manifestările artistice şi, astfel, invită tinerii la teatru. "În trecut, am avut experienţe ciudate cu liceenii, mai ales când eram eu liceană", a spus Ada Milea, care a avut o reprezentaţie cu spectacolul "Nasul", la care au participat elevi de liceu. "Reacţia tinerilor a fost foarte frumoasă. Am avut cele mai multe bisuri din viaţa mea".

"Se spune că tinerii sunt gogomani, analfabeţi şi nihilişti. Nu este adevărat deloc", a spus directorul Teatrului ACT, Marcel Iureş.

În stagiunea viitoare, Ada Milea va relua spectacolul "Apolodor", dar şi "Quijote".

Pe 7 mai va fi deschisă, oficial, şi sala de lectură a Teatrului ACT, o cafenea în care vizitatorii pot consulta şi cărţi care abordează teme din artele spectacolului. Iureş a spus că, într-un an de zile, este posibil să fie lansat un website dedicat noului spaţiu al Teatrului ACT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici