Alexandru Tomescu a cântat, la Teatrul Odeon, în memoria victimelor Holocaustului

Violonistul Alexandru Tomescu a susţinut, duminică, la Teatrul Odeon din Bucureşti, un recital care a marcat Ziua Internaţională a Holocaustului, cele peste 150 de persoane prezente la eveniment "plângând" sutele de români şi rromi, victime ale Holocaustului.

3 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tomescu a cântat, la Teatrul Odeon, în memoria victimelor Holocaustului

Alexandru Tomescu a cântat, la Teatrul Odeon, în memoria victimelor Holocaustului

"Marcăm astăzi (duminică, n.r.) cea de-a treia zi de comemorare a Holocaustului. Ne exprimăm astfel solidaritatea cu familiile victimelor, dar şi cu supravieţuitorii. Holocaustul este dovada că duşmanul cel mai mare al omului este chiar omul. Îi plângem astăzi pe cei peste 300 de români şi rromi evrei ucişi", a declarat Jan Sorensen, Coordonator al Naţiunilor Unite în România, în discursul său care a precedat concertul.

"Dominaţia nazistă a costat viaţa a şase milioane de evrei. Această comemorare este o pauză în faţa discriminării, rasismului, xenofobiei şi antisemitismului", a spus şi Mihail Ionescu, director general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

În discursul său, Oliver Lustig, vicepreşedinte al Asociaţiei Evreilor din România Victime ale Holocaustului şi supravieţuitor al Holocaustului, a declarat: "Evreii au fost condamnaţi doar pentru că s-au născut evrei. Unui întreg popor i s-a anulat dreptul la viaţă. La Auschwitz nu au fost umiliţi evreii, ci omul cu «O» mare. A fost călcată în picioare demnitatea umană".

Matineul muzical a debutat cu "Mică serenadă K. 525" de Wolfgang Amadeus Mozart şi a continuat cu "Anotimpurile: Iarna" de Antonio Vivaldi, "Contradansuri" de Ludwig van Beethoven
şi "Dansuri populare româneşti" de Béla Bartók, interpretate de Alexandru Tomescu, pe vioara Stradivarius, şi de Orchestra de cameră a Casei Radio, dirijată de Vlad Conta.

La eveniment au mai participat ambasadorul Israelului la Bucureşti, Oren David, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Iuri Malko, ambasadorul Belgiei la Bucureşti, Philippe Roland, dar şi reprezentanţi ai corpului diplomatic şi membrii ai comunităţii evreieşti.

Evenimentul, a fost organizat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", în colaborare cu Centrul de Documentare ONU de la Bucureşti şi Teatrul Odeon.

Ziua de 27 ianuarie, data de eliberare a lagărului de la Auschwitz, a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului, prin rezoluţia A/RES/60/7, adoptată la 21 noiembrie 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici