Alexandru Tomescu încheie Turneul Naţional Stradivarius cu un concert la Sala Radio

Concertul care încheie Turneul Naţional Stradivarius, susţinut de violonistul Alexandru Tomescu, va avea loc pe 11 iunie, de la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, evenimentul derulându-se sub titlul "In the Mood for Prokofiev", informează un comunicat.

283 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tomescu încheie Turneul Naţional Stradivarius cu un concert la Sala Radio

Alexandru Tomescu (Imagine: Ghita Porumb/Mediafax Foto)

Pentru al şaptelea an consecutiv, violonistul Alexandru Tomescu, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, care are privilegiul de a cânta, din 2007, pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, a prezentat publicului român Turneul Naţional Stradivarius, care se va încheia cu spectacolul din Bucureşti.

Repertoriul ales cuprinde o selecţie a celor mai apreciate lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus Serghei Serghievici Prokofiev - Cinci melodii pentru vioară şi pian şi cele două Sonate pentru vioară şi pian.

Alături de Alexandru Tomescu se află celebrul pianist rus Eduard Kunz.

Concertele turneului Stradivarius s-au deschis în această ediţie cu o lucrare semnată de un tânăr compozitor român, Gabriel Gîţan, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti. El este câştigătorul concursului lansat în urmă cu câteva luni de Eduard Kunz şi Alexandru Tomescu prin care cei doi muzicieni au dorit să descopere un compozitor român şi, după ce au interpretat toate partiturile primite, au ales lucrarea tânărului artist.

Alexandru Tomescu a evoluat de numeroase ori atât alături de Orchestra de Cameră Radio, cât şi alături de Orchestra Naţională Radio, pe scena Sălii Radio, dar şi peste hotare, în turnee în Europa şi Asia. Concerte de Wolfgang Amadeus Mozart, Max Bruch şi Felix Mendelssohn Bartholdy, printre altele, susţinute de Alexandru Tomescu alături de cele două ansambluri, s-au materializat în înregistrări lansate de Editura Casa Radio. Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam).

Turneul Stradivarius, conceput în jurul viorii de colecţie pe care cântă, este un eveniment anual care l-a purtat pe tânărul violonist de numeroase ori în întreaga ţară. A interpretat cele trei mari Integrale ale repertoriului pentru vioară solo - cele 24 de Capricii de Niccolò Paganini, cele Şase Sonate de Eugène Ysaÿe şi cele Şase Sonate şi Partite de Johann Sebastian Bach - turneele fiind urmate de lansări de DVD sau CD, produse discografice ce s-au bucurat de un mare succes. Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Alexandru Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar, din 2011, este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu cu o istorie de peste 25 de ani.

Eduard Kunz a studiat pianul cu Mihail Hohlov la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi mai apoi cu Andrei Diev la Conservatorul National de Muzica "Piotr Ilici Ceaikovski" din capitala rusă. A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music, profesori fiindu-i Norma Fisher şi regretatul Mark Ray. A susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care se numără Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova, a fost prezent pe scena Festivalului Como de Garda, Grieg (Oslo), Festivalul Keyboard din New York, precum şi Festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London. De-a lungul timpului concertele şi recitalurile sale au fost difuzate pe cele mai importante posturi de muzica clasică ale lumii ca BBC Radio 3, Radio France, Radio Rai, Deutschland Radio Kultur şi Orpheus.

Biletele pentru concertul de la Sala Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici