Alexandru Tomescu şi Orchestra Naţională Radio, în concert de Ziua Radioului

Alexandru Tomescu va interpreta, vineri, pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Naţională Radio, "Concertul pentru vioară şi orchestră" de Piotr Ilici Ceaikovski, de Ziua RadiouluI.

83 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tomescu şi Orchestra Naţională Radio, în concert de Ziua Radioului

Alexandru Tomescu (Foto) şi Orchestra Naţională Radio, în concert de Ziua Radioului (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

Programul este completat de lucrări simfonice spectaculoase, precum "Trei dansuri româneşti", de Theodor Rogalski, şi "Dansul Salomeei" din opera "Salomeea", de Richard Strauss.

În încheierea evenimentului aniversar, publicul va putea audia poemul simfonic "Don Quijote", op. 35 pentru violoncel, violă şi orchestră, de Richard Strauss, avându-i ca solişti pe Răzvan Suma (la violoncel) şi Carol Măi-Antal (la violă).

Dirijorul spectacolului va fi Jin Wang.

Alexandru Tomescu, "o personalitate matură, complexă, tot mai curioasă în descoperirea profunzimilor concertelor pe care le abordează", aşa cum îl apreciază criticii, este unul dintre exponenţii de marcă ai şcolii violonistice româneşti. Tânărul violonist a susţinut câteva sute de concerte în întreaga lume, a obţinut peste 20 de premii la concursuri internaţionale şi a avut colaborări cu mari dirijori si nenumărate înregistrări.

Tehnica impecabilă, sensibilitatea şi maturitatea muzicală de care dă dovadă au depăşit de mult graniţele Europei, ajungând până în America şi Asia. În septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câştigat dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702 pentru o perioadă de cinci ani.

Jin Wang este considerat unul dintre cei mai valoroşi artişti din generaţia sa, cu o activitate concertistică demnă de apreciere: peste 600 de concerte şi spectacole, la pupitrul unor cunoscute ansambluri europene (orchestrele radio din Copenhaga, Stockholm, Berlin, filarmonicile din Praga, Liverpool, Helsinki, Bergen etc.) precum şi orchestre naţionale din Asia (Taiwan, China, Singapore, Coreea de Sud, Japonia). Format la conservatoarele din Beijing şi Viena (clasa prof. Österreicher şi Hager), Jin Wang a participat la cursuri de măiestrie susţinute de Zubin Mehta şi a studiat în particular cu Leonard Bernstein.

Răzvan Suma este profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi este invitat să predea la cursuri de măiestrie prestigioase şi cu tradiţie organizate de Asociaţia SoNoRo. Face parte din Romanian Piano Trio, alături de doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni tineri din România, Horia Mihail şi Alexandru Tomescu.

Licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa maestrului Ştefan Gheorghiu, Carol Măi-Antal este, din 2001, membru al Orchestrei Naţionale Radio (iniţial ca violonist). Din 2005 ocupă postul de şef partidă - violă la aceeaşi orchestră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici