Alexandru Tomescu va intra, vineri, în posesia viorii Stradivarius

Vioara Stradivarius Elder 1702, cedată în martie Ministerului Culturii şi Cultelor de familia lui Ion Voicu, va fi înmânată vineri violonistului Alexandru Tomescu, care va semna un contract de luare în custodie a instrumentului, a declarat pentru MEDIAFAX Virgil Niţulescu, secretar general MCC.

4 afișări
Imaginea articolului Alexandru Tomescu va intra, vineri, în posesia viorii Stradivarius

Alexandru Tomescu va intra, vineri, în posesia viorii Stradivarius

"Vineri se va încheia un contract de custodie între Alexandru Tomescu şi Filarmonia «George Enescu», administratorul viorii. În urma semnătrii contractului, Alexandru Tomescu va putea să folosească vioara pe o perioadă de cinci ani", a spus Virgil Niţulescu.

Niţulescu a mai precizat, că, tot vineri, Filarmonica "George Enescu"  va semna o poliţă de asigurare cu o companie, care va asigura vioara Stradivarius pentru o sumă de circa 1,2 milioane de dolari. El a refuzat să divulge numele companiei care va asigura instrumentul, motivând că se poartă încă negocieri.

Vioara Stradivarius a fost cumpărată de statul român în 1956, pentru violonistul Ion Voicu, la preţul de circa 70.000 de franci elveţieni, însă ea a fost evaluată acum de Cezar Marin, singurul expert acreditat de Ministerul Culturii şi Cultelor  pentru clasarea unui asemenea bun, la suma de 1,2 milioane de dolari.

Instrumentul, cedat în luna martie MCC de către familia Voicu, a fost transportat imediat la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR). Pe 7 septembrie, violonistul Alexandru Tomescu a câştigat un concurs organizat de MCC pentru darea în folosinţă a instrumentului.

Tomescu va cânta pe o perioadă de cinci ani pe acest instrument, vioara urmând să-i fie încredinţată pe baza unui contract încheiat în termen de 60 de zile lucrătoare de la data semnării procesului verbal de consemnare a rezultatului de către membrii comisiei de concurs.

Alexandru Tomescu s-a născut la 15 septembrie 1976 la Bucureşti într-o familie de muzicieni şi a studiat vioara la Liceul de Muzică “George Enescu” sub îndrumarea mamei sale, profesoara Mihaela Tomescu. În 1999 a absolvit Conservatorul din Bucureşti, în 2000 - Southern Methodist University din Dallas, iar în 2001- Ecole Superieure de Musique din Sion, Elveţia. Începând cu 1 decembrie 2002, Alexandru Tomescu este solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici