"Amantul doamnei Chatterley" - cea mai controversată carte a tuturor timpurilor - Mediafax

"Amantul doamnei Chatterley" - cea mai controversată carte a tuturor timpurilor

"Amantul doamnei Chatterley" de D.H.Lawrence, "Lolita" lui Nabokov şi "Principele" lui Machiavelli sunt doar câteva dintre cărţile interzise de-a lungul timpului, care ar fi putut atrage pedeapsa cu închisoarea pentru cititori, potrivit unui top al celor mai controversate opere literare.

3185 afişări

Imaginea articolului "Amantul doamnei Chatterley" - cea mai controversată carte a tuturor timpurilor

"Amantul doamnei Chatterley" - cea mai controversatã carte a tuturor timpurilor (Imagine: George Călin/Mediafax Foto)

Potrivit ziarului britanic The Independent, care a realizattopul, toate cărţile incluse în acesta au fost interzise lamomentul apariţiei sau după publicare, pentru că nu s-au conformatcodurilor politice, morale şi/sau religioase ale societăţii.

Pe primul loc în clasament se află "Amantul doamneiChatterley" de D.H.Lawrence, roman interzis o perioadă înStatele Unite, Marea Britanie şi Australia pentru că ar fi sfidatbunele moravuri. Romanul spune povestea unei tinere femei,provenite din pătura burgheză, căsătorită cu un aristocrat rămasparalizat după război şi care se va implica într-o relaţieextraconjugală cu cel care avea grijă de vânatul de pe moşiasoţului ei, Oliver Mellors.

"Prânzul dezgolit" de William Burroughs se află pe loculdoi în topul celor mai controversate cărţi, în topul TheIndependent. Cartea, apărută în America în 1963 (la patru ani dupăeditarea sa la Paris), a fost obiectul unui proces consideratultima acţiune importantă de cenzură din Statele Unite împotrivaunei lucrări literare. "Prânzul dezgolit" a fost singura lucrareliterară cenzurată de academie, de poşta americană, de serviciilevamale ale SUA. şi de autorităţile statale şi locale. Carteadezvoltă tema toxicomaniei şi a dependenţei.

"Fahrenheit 45" de Ray Bradbury este, în modironic, chiar o poveste despre interzicerea cărţilor. Romanul afost cenzurat în mai multe state în SUA. şi în şcoli. Intriga sederulează în jurul unui pompier pe nume Guy Montag, a cărui slujbăeste să ardă cărţi. Opera a fost publicată în 1953 şi a fostinterpretată ca o alegorie despre cenzură, deşi Bradbury s-aîmpotrivit acestei idei.

"Lolita", celebrul roman al lui Nabokov din1955 se regăşeşte, de asemenea, în topul celor maicontroversate cărţi, nominalizare legitimată prin faptul că a fostinterzis o perioadă în Franţa, Marea Britanie şi Africa de Sud.Romanul este renumit atât pentru stilul inovator, cât si pentrusubiectul controversat: Humbert Humbert, protagonistul cărţii,devine obsedat sexual de o fată de 12 ani.

"Madame Bovary", romanul care i-a adus celebritatea luiGustave Flaubert, a fost interzis în Franţa, iar Flauberta fost judecat şi mai târziu achitat pentru acuzaţia de "ofenseaduse bunelor moravuri". Intriga se derulează în jurul personajuluifeminin principal Emma Rouault, pasionată de detaliile fine alevieţii, care trăieşte cu iluzii şi se ridică din deziluzii, carecaută fericirea în relaţii amoroase.

O altă carte care a generat tensiuni în epocă a fost"Principele" lui Machiavelli, lucrare interzisă de Papă în1559 pentru că ar fi promovat principii anti-creştine. Cartea esteun manifest politic, care examinează structurile puterii, promovândvalorile regimului militar, scrisă de ducele Machiavelli în 1513 şicare a fost publicată după moartea acestuia.

"Adio arme" a lui Ernest Hemingway a fost interzisă înmai multe state din America pentru conţinut sexualexplicit şi a fost cenzurată în Italia pentru descrierea lipsită decosmetizare a retragerii de la Caporetto din timpul celui de-alDoilea Război Mondial, la care naratorul participă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
TOPURI ,
CĂRŢI ,
"Amantul doamnei Chatterley" ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.