Ana Blandiana, George Banu şi Dan Sociu, printre câştigătorii premiilor Observator cultural 2014

Scriitorii Ana Blandiana şi Dan Sociu şi teatrologul George Banu s-au numărat printre câştigătorii celei de-a opta gale a premiilor Observator cultural, care a avut loc luni seară, la Teatrul Odeon din Capitală.

313 afișări
Imaginea articolului Ana Blandiana, George Banu şi Dan Sociu, printre câştigătorii premiilor Observator cultural 2014

Ana Blandiana (Imagine: Sebastian Sascau/Mediafax Foto)

La gala Observator cultural au fost acordate opt premii la şase categorii, în valoare de 2.000 de lei fiecare, precum şi premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia, în valoare de 6.000 de lei.

La începutul galei s-a ţinut un moment de reculegere în memoria poetului Andrei Bodiu, care a murit pe 3 aprilie, la vârsta de 49 de ani, în urma unui infarct, şi al cărui volum "China - jurnal în doi timpi" a fost nominalizat la categoria "Memorialistică".

La categoria "Debut" au fost desemnaţi doi câştigători, premiile fiind înmânate de Paul Cernat şi Adrian Lăcătuş, membri ai juriului. Ştefan Baghiu, autorul volumului "Spre Sud, la Lăceni" (poezie), apărut la editura Cartea Românească, şi Vasile Mihalache, care a scris "«Noli me tangere»? Despre legitimitate şi autonomie în literatură" (teorie literară), carte apărută la editura Tracus Arte, au fost desemnaţi câştigători. La această categorie au mai fost nominalizate volumele "3 ml de konfidor" (poezie), de Ion Buzu (Casa de pariuri literare), "Asul de pică: Ştefan Aug. Doinaş" (critică literară), de George Neagoe (Cartea românească), şi "«Nici mănuşi, nici milă». Trei pamfletari interbelici" (istorie literară), de Magda Răduţă (Editura Universităţii Bucureşti).

De asemenea, volumul "Amazoanele. O poveste", de Adriana Babeţi, publicat la editura Polirom, a câştigat premiul categoriei "Critică literară/ Istorie literară/ Teorie literară". Volumul laureat a fost prezentat de Claudiu Turcuş, iar autoarea nu a fost prezentă în sală pentru a-şi ridica premiul, însă a transmis un mesaj de mulţumire.

"(...) Doresc ca suma ce reprezintă contravaloarea premiului acordat mie să fie virată în contul asociaţiei noastre (Asociaţia de Literatură Generală şi Comparată din România, ALGCR, n.r.) pentru instituirea unui premiu în memoria lui Andrei Bodiu, un premiu destinat debutului în cercetarea literară. Asociaţia pentru Literatură Generală şi Comparată din România a acordat anual premii pentru cele mai bune volume din domeniul cercetării literare apărute în România. Premiul în memoria lui Andrei Bodiu ar fi decernat astfel unui tânăr autor şi volumului său de literatură comparată, teorie literară, critică sau istorie literară", a transmis Adriana Babeţi în acest mesaj.

La această categorie au mai fost nominalizate volumele "Poarta neagră. Scriitorii şi închisoarea", de Mircea Anghelescu (Cartea Românească), "Un ţărm prea îndepărtat. Seducţia frontierelor, frontierele seducţiei", de Corina Ciocârlie (Cartea Românească), "Moşteniri intermitente. O altă istorie a teoriei literare", de Oana Fotache (Editura Universităţii Bucureşti), şi "Critica de export", de Andrei Terian (Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române).

La categoria "Eseistică/ Publicistică", laureatul a fost Gabriel Andreescu, cu volumul "Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea Arhivei Securităţii", apărut la editura Polirom. La această categorie au mai fost nominalizate volumele "Afacerea Roşia Montană", de Mihai Goţiu (Tact), "Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului", de Vintilă Mihăilescu (Cartier), "Magie şi vrăjitorie în cultura română. Istorie, literatură, mentalităţi", de Ioan Pop-Curşeu (Polirom), "Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară", de Andreea Răsuceanu (Humanitas), şi "Efectul Sherlock Holmes. Trei intrigi cinematografice", de Victor Ieronim Stoichiţă (Humanitas).

În ceea ce priveşte categoria "Memorialistică", au fost desemnaţi doi câştigători: Ana Blandiana, autoarea volumului "Fals tratat de manipulare", apărut la editura Humanitas, şi Ştefan Agopian, autorul volumului "Scriitor în comunism - nişte amintiri", apărut la editura Polirom.

" (...) Pentru prima oară am scris o carte pentru bani. Înainte, voiam să scriu pentru glorie. (...) A fost prima oară când am avut şi eu succes. Nu mi-am propus nimic precis, nu mi-am propus să fiu un mare scriitor, vă jur. Mi-am propus să câştig nişte bani. Iată că se poate întâmpla şi aşa pe lumea asta. Vă mulţumesc", a spus Ştefan Agopian, la primirea premiului.

Pe de altă parte, Ana Blandiana a declarat: "Cea mai mare bucuria a mea legată de această carte, pe care n-am scris-o cu bucurie, este că am avut foarte multe semnale, foarte multe mesaje, care îmi spun că este citită de tineri şi că are un anumit tip de utilitate, aş zice extraliterară. De altfel, este pentru prima oară când chiar îmi doresc ca o carte a mea să fie citită. Am scris multe cărţi în diverse genuri, dar niciodată nu m-am gândit cui mă adresez, nu m-am gândit «vai, ce bine ar fi dacă ar fi citită de mulţi cititori». Pur şi simplu, ceea ce făceam era să mă exprim. Asta era singura mea obligaţie şi singura mea necesitate. Ei bine, această carte este altceva decât celelalte cărţi ale mele, este o carte pe care a trebuit să o scriu ca să mă pot întoarce într-adevăr cu totul şi cu totul la literatură".

De asemenea, Ana Blandiana a menţionat că doreşte ca suma de bani asociată premiului câştigat să ajungă la fiul lui Andrei Bodiu, Tudor, în vârstă de 9 ani, pentru ca "el să-şi amintească că tatăl lui ar fi meritat acest premiu". Totodată, Ana Blandiana a precizat că nu vrea ca gestul său să fie interpretat ca unul "melodramatic".

Volumele "Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache, Ce a fost - cum a fost" (Polirom), "China - jurnal în doi timpi", de Andrei Bodiu (Tracus Arte), şi "Mic jurnal cu amintiri", de Nadia Anghelescu (Polirom), au fost, de asemenea, nominalizate la această categorie.

În ceea ce priveşte categoria "Poezie", câştigător a fost ales Dan Sociu, pentru volumul "Vino cu mine ştiu exact unde mergem", apărut la editura Tracus Arte.

"Mă surprinde că a fost atât de premiată cartea asta, pentru că nu mă aşteptam chiar deloc, fiind o carte, să-i zicem, ultraexperimentalistă, dar asta arată că criticii români au gust pentru inovaţie. În general, de la poeţi, de la artişti se aşteaptă, după ce şi-au găsit o serie de tehnici, să le repete până la plictiseală. Eu nu pot să fac asta. De pe la 30 de ani ( Dan Sociu are 35 de ani, n.r.), am început să-mi schimb felul de a scrie şi asta a venit organic", a declarat Dan Sociu la primirea premiului.

La această categorie au mai fost nominalizate volumele "American Experience", de Andrei Dósa (Cartea Românească), "Când strugurii se prefac în vin", de Ioana Ieronim (Cartea Românească), "cobalt", de Claudiu Komartin (Casa de editură Max Blecher), "Bonobo sau cucerirea spaţiului", de Ştefan Manasia (Charmides), şi "Intimitate", de Angela Marcovici (Charmides).

De asemenea, membrii juriului au decis ca, de la această ediţie, trofeul acestei categorii să fie numit premiul Andrei Bodiu pentru poezie.

La categoria "Proză", premiul a fost câştigat de Adrian Schiop, pentru volumul "Soldaţii. Poveste din Ferentari", apărut la editura Polirom.

La categoria "Proză" au mai fost nominalizate volumele "Poker. Black Glass", de Bogdan Coşa (Cartea Românească), "Un american la Chişinău", de Dumitru Crudu (Casa de pariuri literare), "Amorţire", de Florin Lăzărescu (Polirom), "Lunetistul", de Marin Mălaicu-Hondrari (Polirom), "Negustorul de începuturi de roman", de Matei Vişniec (Cartea Românească), şi "Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri", de Varujan Vosganian (Polirom).

Totodată, gala a cuprins un moment dedicat traducătorului Bogdan Ghiu, care a primit o diplomă de excelenţă. "După atâtea traduceri, în sfârşit am ajuns să mă gândesc să scriu o carte despre traduceri, care probabil va fi şi tradusă. Ar fi interesant", a declarat Bogdan Ghiu.

Începând cu cea de-a patra ediţie a premiilor Observator cultural, revista a omagiat în fiecare an traducători importanţi: în 2010 - Antoaneta Ralian, Anamaria Pop, în 2011 - Luminiţa Munteanu, Luminiţa Voina-Răuţ, în 2012 - Sorin Mărculescu, George Volceanov, în 2013 - Viorica Nişcov şi Alexandru Al. Şahighian.

De asemenea, la gală a fost acordat premiul "Gheorghe Crăciun" pentru Opera Omnia, distincţie care i-a revenit teatrologului George Banu. În anii precedenţi, câştigători au fost Dumitru Ţepeneag (2013), Şerban Foarţă (2012), Emil Brumaru (2011), Radu Cosaşu (2010), Norman Manea (2009), Mircea Ivănescu (2008) şi Mircea Horia Simionescu (2007).

Juriul care a decis câştigătorii premiilor a fost alcătuit din Carmen Muşat (preşedinte), Paul Cernat, Adina Diniţoiu, Adrian Lăcătuş, Antonio Patraş, Iulia Popovici şi Claudiu Turcuş, iar nominalizările pentru gala Observator cultural 2014 au fost rezultatul voturilor redactorilor şi colaboratorilor constanţi ai revistei. Cei care au votat pentru nominalizări au fost: Bianca Burţa-Cernat, Paul Cernat, Bogdan Creţu, Adina Diniţoiu, Silvia Dumitrache, Raluca Dună, Cezar Gheorghe, Cristina Ispas, Adrian Lăcătuş, Doris Mironescu, Carmen Muşat, Oana Cătălina Ninu, Antonio Patraş, Dana Pîrvan-Jenaru, Iulia Popovici, Oana Prisăcariu, Alina Purcaru, Andreea Răsuceanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Ovidiu Şimonca, Claudiu Turcuş, Mihaela Ursa. La categoriile unde votanţii au avut şi cărţi proprii pentru jurizare, aceştia nu au votat.

Trofeele oferite au fost realizate de Elena Dumitrescu.

(Serviciul Foto al MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini de la eveniment)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici