ANCOM a lansat o aplicaţie care monitorizează calitatea serviciului de acces la Internet. Cum funcţionează Netograf.ro

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) a lansat o aplicaţie pentru testarea şi monitorizarea calităţii serviciului de acces la Internet de către abonaţii operatorilor de telefonie fixă şi mobilă.

1180 afișări
Imaginea articolului ANCOM a lansat o aplicaţie care monitorizează calitatea serviciului de acces la Internet. Cum funcţionează Netograf.ro

ANCOM a lansat o aplicaţie care monitorizează calitatea serviciului de acces la Internet (Imagine: Shutterstock)

Utilizatorii vor putea măsura viteza de transfer a datelor, întârzierea de transfer, variaţia întârzierii de transfer şi rata pierderii de pachete prin raport cu cele ofertate de furnizor.

Disponibilă la www.netograf.ro, aplicaţia a fost deschisă publicului spre testare, fiind în etapa în care este populată cu ofertele de internet ale furnizorilor de servicii de acces la internet.

"Aplicaţia Netograf.ro a fost concepută de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv şi gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Ei vor putea să constate nu doar dacă serviciul de internet pe care îl au se ridică la calitatea promisă, ci şi să compare parametrii înregistraţi cu cei obţinuţi de abonaţii altor furnizori", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange.

Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie să selecteze furnizorul, tipul de ofertă de care beneficiază şi tipul de conexiune. Furnizorii autorizaţi de servicii de acces la internet au obligaţia de a-şi introduce în aplicaţie datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfeţe web.

Aplicaţia se diferenţiază de alte instrumente de acelaşi tip şi prin faptul că, pe baza testelor efectuate de utilizatori şi a ofertelor introduse, va calcula şi valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiţi de un anumit furnizor.

De exemplu, în ceea ce priveşte viteza serviciului de internet, aplicaţia va calcula valoarea medie naţională înregistrată de fiecare furnizor sau valoarea medie pe localitate.

Prin intermediul acestor informaţii suplimentare, utilizatorii vor putea evalua şi performanţa reţelei, aşa cum a fost ea experimentată de alţi utilizatori.

"Având în vedere faptul că valorile statistice vor rezulta în urma testelor efectuate de utilizatorii finali, aceste statistici vor avea relevanţă în momentul în care vor fi înregistrate în baza de date a aplicaţiei un număr suficient de teste. Pentru a evita erorile statistice, dacă utilizatorul alege un alt furnizor decât cel pre-selectat de aplicaţie, rezultatul măsurătorii nu va fi inclus în statistică" se mai spune în comunicat.

Aplicaţia, care are în acest moment în baza de date ofertele unora dintre principalii operatori de pe piaţă, va fi actualizată permanent, fiecare operator autorizat având obligaţia de a introduce propriile informaţii privind parametrii de calitate ai conexiunilor comercializate, conform prevederilor Deciziei ANCOM 1201/2011.

Prevederile deciziei se aplică serviciilor de acces la internet, furnizate prin intermediul reţelelor publice fixe sau mobile de comunicaţii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet utilizată.

Rezultatul testului poate fi influenţat de o serie de factori, astfel încât, pentru obţinerea unor rezultate cât mai corecte, înainte de începerea testului, utilizatorii trebuie să se asigure că nu folosesc şi alţi utilizatori simultan conexiunea la internet, că echipamentul terminal este suficient de performant astfel încât să permită atingerea vitezelor promise de furnizori, că se află poziţionaţi în apropierea routerului dacă utilizează un echipament wireless sau că nu sunt active alte aplicaţii care pot altera rezultatul testului.

În cazul serviciilor de comunicaţii electronice la puncte mobile, utilizatorii trebuie să se asigure că folosesc cea mai performantă tehnologie disponibilă în momentul efectuării testului, să ştie dacă serviciul are un volum de trafic inclus, după epuizarea căruia viteza de transfer scade la un anumit prag sau să se asigure că au destul trafic inclus astfel încât efectuarea testului să nu genereze costuri suplimentare nedorite.

Aplicaţia pentru testarea parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet este una dintre măsurile luate de ANCOM pentru a facilita accesul utilizatorilor de servicii de acces la internet la informaţii comparabile, adecvate şi actualizate, alături de impunerea obligaţiei furnizorilor de a include în contracte parametrii măsuraţi prin intermediul Netograf.ro şi de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alţi parametri administrativi.

Folosind Netograf.ro, ANCOM poate avea o abordare proactivă în ceea ce priveşte identificarea posibilelor degradări ale serviciului de acces la internet. Prin compararea ofertelor furnizorilor de servicii de acces la internet, precum şi a evoluţiei în timp a parametrilor de calitate a serviciului, ANCOM poate realiza studii şi rapoarte privind calitatea serviciului de acces la internet şi poate evalua necesitatea de a interveni în piaţă prin alte măsuri de reglementare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici