ANCOM scoate la licitaţie un număr de 61 de licenţe pentru TV digitală până la finele anului

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) va scoate la licitaţie, până la finele acestui an, două licenţe de TV digitală naţionale rămase nealocate în procedura precedentă, precum şi 40 de licenţe de TV digitală regionale şi 19 locale, preţurile variind între 1.000 şi 300.000 euro.

236 afișări
Imaginea articolului ANCOM scoate la licitaţie un număr de 61 de licenţe pentru TV digitală până la finele anului

ANCOM scoate la licitaţie un număr de 61 de licenţe pentru TV digitală până la finele anului (Imagine: Shutterstock)

"Autoritatea a prezentat, în cursul acestei zile (joi - n.r.) spre consultare publică un proiect de decizie şi caietul de sarcini pentru organizarea unei licitaţii în vederea acordării celor două licenţe (multiplexuri) de televiziune digitală naţionale nealocate în procedura precedentă, precum şi a 40 de multiplexuri regionale şi 19 locale", a declarat Florin Iana, director executiv in cadrul ANCOM, prezent la un eveniment de specialitate.

Primele trei licenţe de TV digitală au fost atribuite în urma unei licitaţii Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR), acestea fiind adjudecate contra sumei de 1.020.002 euro.

La licitaţie s-a înscris şi RCS&RDS.

Prin intermediul unei licenţe TV digitala vor fi furnizate servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii ţări în timp ce multiplexurile regionale şi locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un judeţ, respectiv o localitate.

"Ca şi în cazul licitaţiei organizate în perioada martie-iunie 2014, alocarea multiplexurilor se va face tot printr-o procedură de selecţie competitivă care presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În funcţie de existenţa sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitaţia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depăşeşte oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câştigătorilor făcându-se pe baza ofertei iniţiale", a spus Iana.

După prima etapă de selecţie, când se vor stabili câştigătorii şi preţurile pentru fiecare multiplex solicitat, ţi care se va închide la finele lunii februarie 2015, licitaţia va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuşi să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.

"Până la mijlocul lunii iunie 2015 vor intra în vigoare licenţele de televiziune digitală", a mai spus reprezentantul ANCOM.

Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câştigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune după data de 17 iunie 2015.

Iana a mai spus că, până la 1 mai 2017, câştigătorii celor două multiplexuri naţionale vor fi obligaţi să pună în funcţiune un număr de cel puţin 36 de emiţătoare, în timp ce câştigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare zonă de alocare.

Taxa minimă de licenţă care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitaţiei pentru fiecare din cele două multiplexuri naţionale este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale şi locale aceasta variază între 12.000 pentru un multiplex regional pentru Bucureşti şi 1.000 de euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ.

Taxele de licenţă au fost stabilite de către Guvern în luna februarie a acestui an.

Licenţa de televiziune digitală (multiplexul digital) reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Documentaţia licitaţiei poate fi consultată pe pagina web a ANCOM.

Persoanele interesate pot formula şi transmite observaţii şi propuneri până la data de 27 octombrie, pe adresa sediului central al ANCOM.

Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) "free to air", Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) va avea obligaţia de transmitere în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, a posturilor publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016.

Pentru celelalte multiplexuri adjudecate, SNR va avea obligaţia ca, până la 1 mai 2017, să pună în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune şi servicii multimedia suplimentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici