Andrei Creţulescu: Cu scurtmetrajul "Ramona" am vrut să spun o poveste destul de violentă şi complexă - VIDEO

Regizorul Andrei Creţulescu a declarat pentru MEDIAFAX că prin scurtmetrajul "Ramona", selectat în competiţia oficială a secţiunii Semaine de la Critique din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2015, a încercat să spună o poveste "destul de violentă şi complexă".

Urmărește
1515 afișări
Imaginea articolului Andrei Creţulescu: Cu scurtmetrajul "Ramona" am vrut să spun o poveste destul de violentă şi complexă - VIDEO

Andrei Creţulescu: Cu scurtmetrajul "Ramona" am vrut să spun o poveste destul de violentă şi complexă

Violent, stilizat şi fără dialoguri, "Ramona" încheie trilogia "impromptu" realizată de Andrei Creţulescu, care mai cuprinde scurtmetrajele "Bad Penny" (2013) şi "Kowalski" (2014). Din distribuţie fac parte aceiaşi actori Rodica Lazăr, Dorian Boguţă, Andi Vasluianu, Şerban Pavlu, cărora li se adaugă Ana Ularu.

Andrei Creţulescu a declarat pentru MEDIAFAX că şi-a dorit să meargă în "direcţia opusă" cu acest scurtmetraj în comparaţie cu filmul precedent, «Kowalski", care a avut un singur cadru - 17 minute de dialog non-stop şi cu camera perfect fixă.

"Cu «Ramona», am vrut să merg în direcţia opusă - să încerc să spun o poveste destul de violentă şi relativ complexă, care să dureze până în 25 de minute, să aibă planuri-secvenţă extrem de lungi şi deloc statice şi nici măcar o replică. Să spun că a fost greu de filmat ar fi un «understatement». Pe scurt, două nopţi şi un apus de filmare, patru zile de montaj, două luni pentru grafică şi sound design", a completat Creţulescu.

De asemenea, Andrei Creţulescu a spus că, "pe hârtie, «Ramona» părea colorat şi vibrant". "În timpul preproducţiei, am decis că prefer o atmosferă retro, cu o imagine mai «murdară», care să te ducă cu gândul la un thriller european obscur de pe la finele anilor '70. Aşa se explică şi alegerile muzicale. Muzica mă ajută foarte mult - mai ales muzica veche -, mă ajută să scriu, mă ajută să gândesc, mă ajută să văd", a completat regizorul.

Pe de altă parte, chestionat dacă şi-a dorit să realizeze o trilogie de la bun început, Andrei Creţulescu a declarat: "Nici poveste". "«Bad Penny" a apărut cumva din întâmplare - o întâmplare minunată, pentru că am devenit o echipă. Practic, am făcut «Kowalski» pentru că făcusem «Bad Penny" şi pentru că actorii au avut din nou chef de joacă, la căldură, dacă se poate. S-a putut - am filmat în cârciumă. Apoi, anul trecut, am făcut «Ramona» - pentru că făcusem «Kowalski» şi pentru că am decis să încheiem ostilităţile cât mai sângeros cu putinţă. Şi pentru că şi-au dorit să filmăm la mare. S-a putut şi asta. În octombrie, e drept - dar nu-i vina mea că n-au precizat anotimpul. Cât despre Ramona, ea este un personaj despre care se vorbeşte în «Bad Penny» şi care îşi serbează ziua în «Kowalski», dar e aşezată la altă masă, în afara cadrului... În «Ramona» are un rol esenţial, dar n-aş putea spune că «joacă» în film, în adevăratul sens al cuvântului... . În fine, măcar aflăm cine e", a relatat Creţulescu.

El a precizat că se simte "deopotrivă onorat, umil şi mândru" că scurtmetrajul său a fost selectat în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. "Dat fiind că acest scurtmetraj a fost finanţat complet independent şi că toţi prietenii mei au lucrat pe gratis, m-am bucurat pentru ei. În ceea ce mă priveşte, mă simt deopotrivă onorat şi umil şi mândru. Vorba lui Morrissey, «You've made a happy man very old»", a spus Creţulescu.

Scenariul a fost scris de Andrei Creţulescu, imaginea poartă semnătura lui Andrei Butică, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, scenografia, de Mălina Ionescu, iar de sound design sunt responsabili Alex Dumitru şi Marius Leftărache.

Fost critic de film, Andrei Creţulescu a produs pentru HBO România primul sezon din serialul "În Derivă" şi nouă documentare originale. În 2011 a înfiinţat compania de producţie Kinosseur. După ce a produs lungmetrajul "Killing Time" (regia Florin Piersic Jr.), Andrei Creţulescu a scris şi regizat "Bad Penny" şi "Kowalski", cel din urmă fiind desemnat cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Zagreb, în 2014, şi recompensat cu premiul pentru regie şi cel pentru interpretare (Andi Vasluianu) la Festivalul de Film European de la Lille, în 2015.

"Ramona" este cel de-al treilea scurtmetraj al său, realizat în aceeaşi formulă ca primele două. În prezent, Andrei Creţulescu este în postproducţie cu "Şapte luni mai târziu", primul său scurtmetraj finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, şi în preproducţie cu primul lui lungmetraj, "Charlton Heston", pe care îl va filma în toamnă.

"Ramona" este un scurtmetraj 100% independent, produs de Andrei Creţulescu (Kinosseur), Radu Stancu (deFilm) şi Claudiu Mitcu (We Are Basca). Coproducători sunt Dan Chişu (DaKino) şi Eugen Kelemen (Digital Cube).

Semaine de la Critique este o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, înfiinţată în 1962 şi concentrată pe regizori aflaţi la început de carieră.

Cea de-a 54-a ediţie a prestigioasei secţiuni va avea loc în perioada 14 - 22 mai.

Andrei Creţulescu se alătură astfel cineaştilor români Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu, selectaţi anul acesta la Cannes. Astfel, în secţiunea Un Certain Regard a selecţiei oficiale vor concura două lungmetraje regizate de Muntean ("Un etaj mai jos") şi Porumboiu ("Comoara").

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 - 24 mai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici