Angela Gheorghiu, criticată pentru prestaţia din "Tosca" de la Royal Opera din Londra

Soprana română Angela Gheorghiu a fost criticată pentru prestaţia ei din spectacolul "Tosca", pus în scenă la Royal Opera House din Londra, într-un material semnat de criticul Andrew Clements în publicaţia britanică The Guardian.

2081 afișări
Imaginea articolului Angela Gheorghiu, criticată pentru prestaţia din "Tosca" de la Royal Opera din Londra

Angela Gheorghiu, criticată pentru prestaţia din "Tosca" de la Royal Opera din Londra (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit guardian.co.uk, cea mai recentă punere în scenă la Londra a spectacolului "Tosca" de Giacomo Puccini a avut parte de critici lipsite de entuziasm cu ocazia primelor reprezentaţii, la începutul lunii trecute. Pentru ultimele reprezentaţii ale acestui spectacol, distribuţia a fost însă schimbată, iar nume mari din muzica de operă - Angela Gheorghiu, Jonas Kaufman şi Bryn Terfel - au fost chemate de producătorii spectacolului, pentru a revitaliza show-ul, cu scopul de a le oferi spectatorilor o distribuţie de vis.

Criticul Andrew Clements de la The Guardian afirmă că, deşi îi este greu să înţeleagă motivul pentru care spectatorii şi-ar dori să păstreze în memorie acest spectacol pus în scenă la instituţia londoneză condusă de Jonathan Kent, ultimele două reprezentaţii ale show-ului, avându-i în distribuţie pe cei trei artişti lirici menţionaţi, au fost înregistrate şi vor fi proiectate în sălile de cinema în toamna acestui an, fiind foarte probabilă şi o editare a lor pe DVD.

Toţi cei trei interpreţi au apărut în "Tosca" în diverse puneri în scenă, în ultimii cinci ani - Gheorghiu şi Terfel au făcut parte din distribuţia originală a acestui spectacol -, dar nu au cântat niciodată împreună în această formulă. În opinia criticului Andrew Clements, ideea aducerii pe aceeaşi scenă a unor astfel de nume de referinţă din muzica de operă, pentru a impulsiona show-ul şi pentru a impresiona spectatorii, s-a dovedit uşor deplasată. Deşi reprezentaţia oferită de cei trei mari artişti lirici conţine câteva momente memorabile, spectacolul lor nu s-a ridicat niciodată la nivelul necesar pentru a trece dincolo de efectul negativ al unei producţii anoste, afirmă Andrew Clements.

În opinia aceluiaşi critic muzical, dirijorului Antonio Pappano i-a revenit sarcina de a asigura "un puls dramatic consistent" pentru acest spectacol, iar muzicianul britanic s-a achitat cu brio de obligaţia sa, muzica lui Puccini scoţând la iveală toate calităţile pe care le are.

Clements afirmă că deşi primele scene l-au făcut pe Bryn Terfel să pară un personaj negativ din franciza "Piraţii din Caraibe", rolul său (Scarpia) a reprezentat totuşi punctul culminant al acestui spectacol, fiind "un amestec înfricoşător de cruzime neintenţionată şi de şarm perfid". Acelaşi critic afirmă că prestaţia lui Jonas Kaufman în rolul Caravadossi l-a făcut să asculte cu încântare fiecare notă din vocea acestuia, în ciuda unei arii mai puţin reuşite din primul act. În schimb, criticul britanic consideră prestaţia sopranei Angela Gheorghiu departe de a fi captivantă, tonalitatea sa fiind "uscată", iar jocul ei actoricesc fiind "vizual ca un semafor".

Angela Gheorghiu, în vârstă de 45 de ani, este un "superstar" al operei internaţionale, fiind, totodată, unul dintre cel mai bine vânduţi artişti de muzică clasică. Lansarea sa în străinătate a avut loc în 1992, la Covent Garden, cu "Boema", de Puccini. În acelaşi an, ea a debutat pe scenele renumitelor Metropolitan Opera din New York şi Staatsoper din Viena. De atunci, soprana a cântat pe cele mai mari scene ale lumii.

Anul trecut, Angela Gheorghiu a primit titlul de artista anului la cea de-a 11-a ediţie a Classical Brit Awards, la Londra, trofeu pe care l-a câştigat şi în 2001. Totodată, anul trecut, soprana a fost decorată cu Ordinul "Steaua României" în grad de Comandor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici