Antena 1 a fost somată public de CNA pentru încălcarea dreptului la imagine al Oanei Roman

CNA a decis, marţi, să someze public televiziunea Antena 1, din cauza emisiunii "Un show păcătos", în care Dan Capatos şi cei doi asistenţi ai lui au încălcat dreptul la imagine al Oanei Roman.

456 afișări
Imaginea articolului Antena 1 a fost somată public de CNA pentru încălcarea dreptului la imagine al Oanei Roman

Antena 1 a fost somată public de CNA pentru încălcarea dreptului la imagine al Oanei Roman (Imagine: Razvan Chirita / MediafaxFoto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a reluat, în şedinţa de marţi, discuţiile cu privire la cazul Oana Roman, vedetă a televiziunii Kanal D, versus Antena 1, după ce, în şedinţa de joi, 18 aprilie, niciuna dintre sancţiunile propuse de membrii CNA - întreruperea emisiei obişnuite a postului pentru 10 minute, în prime time (Narcisa Iorga), o amendă de 40.000 de lei (Laura Georgescu), o somaţie publică (Radu Călin Cristea) - nu a întrunit numărul necesar minim de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Acest caz nu a fost pus iniţial pe ordinea de zi a şedinţei de marţi, însă a fost introdus la solicitarea reprezentantei Kanal D, care a invocat Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA, potrivit căruia, "în cazul în care o decizie nu întruneşte numărul de voturi prevăzut de lege, preşedintele de şedinţă poate cere reluarea de maximum trei ori a votului, iar, în cazul în care tot nu vor fi obţinute cele şase voturi necesare pentru adoptarea unei decizii, votul se reia în şedinţa următoare".

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a fost de acord cu introducerea cazului pe ordinea de zi de marţi, precizând că a fost o "eroare" a sa faptul că acesta nu fusese introdus iniţial pe ordinea de zi.

În urma votului membrilor CNA, doar propunerea de somaţie publică, făcută de Radu Călin Cristea, a întrunit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată. Somaţia a fost votată de Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda şi Monica Gubernat.

Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualul, potrivit căruia "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine".

Prezentă la şedinţa din 18 aprilie a Consiliului, Oana Roman a spus că a decis să facă o sesizare la CNA întrucât, din septembrie 2012 şi până în prezent, în emisiunea "Un show păcătos" este dusă "o campanie" de denigrare a sa, precizând că aceste atacuri i-au afectat "imaginea şi demnitatea".

Oana Roman a spus că această campanie a continuat în emisiunea lui Dan Capatos, în ciuda faptului că, pe 26 septembrie 2012, ea a notificat trustul Intact, din care face parte postul Antena 1. "Prin notificare îmi exprimam totalul dezacord ca să mai pronunţe numele sau să mai difuzeze imagini cu persoana mea în această emisiune", a explicat Oana Roman, precizând că Dan Capatos a citit în emisiunea "Un show păcătos" această notificare, însă nu a ţinut cont de ea.

Ea a precizat că nu este normal ca, timp de şapte luni, trei bărbaţi să atace o femeie. "Mi s-au adresat injurii, jigniri, mi s-a lezat grav dreptul la imagine. Eu nu le-am răspuns în niciun fel, însă ei au continuat această campanie instigând telespectatorii să facă glume şi bancuri pe seama mea", a spus Oana Roman.

De cealaltă parte, reprezentanta televiziunii Antena 1, Mirela Bomboe, a declarat la şedinţa CNA de joi trecută că reclamaţia Oanei Roman nu se susţine. "Întrucât în toată perioada respectivă nu s-a asociat imaginea doamnei Oana Roman cu aceste glume. Ei au creat un personaj imaginar. Ei au spus «Onuca», «Cumătra». Nu s-a pronunţat numele acesteia. Nu se poate vorbi despre o campanie dusă împotriva acesteia. Nu este vorba despre o persoană identificabilă prin nume, prenume, imagine", a spus Mirela Bomboe.

Ea a precizat că nu este vina televiziunii Antena 1 că presa a preluat glumele şi a trecut numele Oanei Roman. "Emisiunea este o emisiune de divertisment, comentează aspecte picante din viaţa mondenă. Nu este o emisiune cu o abordare serioasă. Este o satiră. Este un gen de umor. La fel de bine, Capatos apare în alte emisiuni de televiziune, la «Cronica cârcotaşilor», unde se fac glume pe seama sa, şi nu a făcut niciodată sesizare şi nu a luat atitudine", a spus Mirela Bomboe.

Ea a confirmat faptul că Antena 1 a primit o notificare din partea Oanei Roman, moment din care nu i s-a mai pronunţat numele în cadrul emisiunii "Un show păcătos".

Pe de altă parte, în şedinţa de joi, Laura Georgescu, preşedintele CNA, i-a spus Oanei Roman: "Aveţi în mine un apărător 100%. Este incredibil că bărbaţii au ajuns să atace aşa în această ţară".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici