Antena 1, amendată pentru încălcarea vieţii private a lui Cristian Cioacă

CNA a decis, joi, să amendeze cu 10.000 de lei postul Antena 1 pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct", în care au fost făcute afirmaţii despre cazul dispariţiei Elodiei Ghinescu, dar şi despre soţul ei, Cristian Cioacă, postul încălcând viaţa privată a acestuia şi a familiei lui.

1141 afișări
Imaginea articolului Antena 1, amendată pentru încălcarea vieţii private a lui Cristian Cioacă

Antena 1, amendată pentru încălcarea vieţii private a lui Cristian Cioacă (Imagine: Mihaela Cojocariu/ Mediafax Foto)

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de joi, mai multe reclamaţii primite de la Cristian Cioacă, după ce Antena 1 a analizat cazul dispariţiei Elodiei Ghinesc în mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct", difuzate între 6 şi 16 septembrie.

În aceste emisiuni, moderate de Simona Gherghe, s-a spus, printre altele, că procurorii au reluat căutările Elodiei şi "vor să-l vadă după gratii pe soţul avocatei dispărute".

"Este o minciună faptul că s-au reluat căutările soţiei mele, fapt confirmat şi de avocata Marilena Radu, în intervenţia din timpul emisiunii", spune Cristian Cioacă într-una din sesizările transmise CNA.

El precizează că la "Acces Direct" au fost difuzate, fără acord, şi imagini cu el şi cu familia lui, respectiv imagini de la locuinţa tatălui său, dar şi de la şcoala unde învaţă fiul lui.

În şedinţa de joi a CNA, în care au fost discutate sesizările lui Cristian Cioacă, a fost prezentă şi Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 1. Ea a spus că informţiile prezentate în emisiunea "Acces Direct" au fost difuzate şi la alte posturi de televiziune, cazul dispariţiei avocatei Elodia Ghinescu fiind, de altfel, unul de interes public.

Pe de altă parte, membrii CNA au considerat că Antena 1 nu a respectat dreptul la viaţă privată al lui Cristian Cioacă şi al familiei sale. Spre exemplu, Narcisa Iorga, membru al CNA, a invocat în special imaginile de la şcoala la care învaţă copilul lui Cristian Cioacă, pe care Antena 1 le-a difuzat la "Acces Direct".

În cele din urmă, CNA a decis să amendeze postul Antena 1 cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului", a articolului 33 din Codul audiovizualului, potrivit cărora "(1) Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliului şi a corespondenţei. (3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia", şi a art. 43, alin. 1 din Cod - "Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici