Antena 1 contestă în instanţă suspendarea emisiei sale cu 10 minute

Antena 1 a contestat, vineri, la Curtea de Apel Bucureşti, sancţiunea aplicată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) - potrivit căreia emisia postului a fost suspendată timp de 10 minute - şi a cerut CNA să revină asupra sancţiunii, însă Consiliul a respins solicitarea.

96 afișări
Imaginea articolului Antena 1 contestă în instanţă suspendarea emisiei sale cu 10 minute

Antena 1 contestă în instanţă suspendarea emisiei sale cu 10 minute

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, în şedinţa de marţi, o contestaţie a societăţii TV Antena 1 SA, referitoare la Decizia CNA, din 3 iunie, de sancţionare a postului Antena 1 cu întreruperea emisiei pentru o durată de 10 minute.

În mod concret, pe 3 iunie, CNA a decis suspendarea emisiei postului Antena 1, timp de 10 minute, în intervalul 19.00 şi 19.10, pentru mai multe ediţii ale emisiunii "Acces Direct" şi ale programului de ştiri "Observator" în care au fost prezentate materiale cu tentă sexuală care implicau copii.

Potrivit contestaţiei postului Antena 1, depusă la CNA, "conţinutul emisiunii aferent căreia a fost adoptată măsura sancţionării nu este unul susceptibil de încălcarea normelor din legislaţia audiovizuală şi nu întruneşte condiţiile aplicării unei sancţiuni atât de grave cum este cea care face obiectul deciziei contestante".

"Simplul fapt că subiectul prezentat este de o gravitate şi reprobabilitate morală atât de accentuată încât devine inacceptabil ca şi conceptualizare de către unii telespectatori nu reprezintă un motiv de sancţionare", se arată în contestaţia Antena 1.

Potrivit aceleiaşi contestaţii, "toate măsurile redacţionale adoptate de către subscrisa (...) au garantat şi pus în execuţie toate măsurile de precauţie necesare astfel încât să nu existe o încălcare a vreunei dispoziţii normative în vigoare din domeniul audiovizualului".

La şedinţa de marţi a CNA a fost prezent şi Sorin Alexandrescu, director general al postului Antena 1.

"Noi considerăm că decizia din 3 iunie în mod formal ar trebui să fie revizuită. Atât eu, cât şi postul considerăm că aceasta este una extrem de severă (...) Consider că sancţiunea respectivă este de natură a aduce atingere reputaţiei postului", a spus Sorin Alexandrescu. El a solicitat CNA ca postul Antena 1 să nu fie pus "într-o structură echivalentă" cu o sancţiune pe care Consiliul a aplicat-o în trecut altei televiziuni (OTV, n.r.).

Potrivit lui Sorin Alexandrescu, "o asemenea sancţiune (suspendarea emisiei postului Antena 1 pentru 10 minute, n.r.) nu poate fi reparată în instanţă". "Reputaţia postului în această situaţie nu poate fi repusă sub nicio formă în forma iniţială. Ştiu că această emisiune ("Acces Direct", n.r.) reprezintă pentru mare parte din dumneavoastră un subiect sensibil", a spus Alexandrescu, precizând şi faptul că în industria audiovizualului există "foarte multe derapaje" şi "orgolii".

El a mai spus că "îndreptarea anumitor subiecte neplăcute care se întâmplă în anumite emisiuni, se poate rezolva prin dialog".

"Aş vrea să considerăm împreună care este dimensiunea acestei sancţiuni. Aşa cum ea este definită în lege, ea este de natură a afecta prime time-ul postului. Această sancţiune nu se reflectă la nivelul emisiunii, ci al unei alte emisiuni, respectiv al buletinului de ştiri, emisiune care reprezintă produsul cel mai important al postului", a explicat Sorin Alexandrescu.

"A fost un demers jurnalistic care a avut o finalitate, este adevărat că acest demers, într-o anumită manieră, a suferit în privinţa modului în care a fost montat - şi mă refer la titraj, care a prezentat într-un mod evident ceea ce nu era arătat în acele scene blurate (...) Acest eveniment la care facem referire nu a fost unul descoperit de Antena 1", a mai spus Alexandrescu.

El a precizat că "este o sancţiune fără precedent în cazul Antena 1, are un precedent în piaţă, împotriva unui alt post". "Este o sancţiune dată pe baza unui demers jurnalistic, iar eu consider că liniaritatea sancţiunii trebuie să facă front comun cu liniaritatea faptelor...", a afirmat Alexandrescu.

În schimb, Dan Grigore, membru al CNA, i-a răspuns lui Sorin Alexandrescu că "nu cunoaşte proporţiile realităţii" atunci când spune această sancţiune este prea severă. "Noi am fost calomniaţi de postul dumneavoastră. Am dreptul la un proces de calomnie", a spus Dan Grigore, făcând referire la anumite comentarii făcute de-a lungul timpului pe postul Antena 1 despre membrii CNA.

"Dacă noi, acum, trecem peste faptul că sancţiunea este executorie şi revenim asupra ei, fără ca ea să fi fost pusă în practică, oare cineva care va primi o sancţiune va mai avea un suficient de bun argument ca să o mai pună în aplicare?", s-a întrebat Cristina Trepcea, un alt membru al CNA.

La rândul său, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că în aplicarea sancţiunii Consiliul a avut în vedere şapte ediţii ale emisiunii "Acces Direct", dar şi sancţiunile care au mai fost aplicate radiodifuzorului în cursul acestui an şi faptul că aceeaşi emisiune a generat sancţionarea Antenei 1 şi în cursul anului trecut. "Radiodifuzorul ar fi trebuit de mult să realizeze că această emisiune, în felul în care se desfăşoară, poate atrage sancţiuni", a spus Ioan Onisei.

"Ar fi trebuit să puneţi în aplicare sancţiunea CNA. Chiar dacă aţi depus o acţiune la Curtea de Apel, ea nu suspendă punerea în aplicare a sancţiunii", a subliniat Ioan Onisei. Faptul că membrii CNA acceptă să discute contestaţia postului Antena 1, în condiţiile în care televiziunea nu a aplicat sancţiunea, este, potrivit lui Ioan Onisei, "o dovadă de slăbiciune din partea CNA".

Şi Attila Szasz a subliniat faptul că au fost sancţionate şapte ediţii ale emisiunii "Acces Direct". "Nu era vorba doar despre o singură emisiune, era vorba de mai multe, de şapte emisiuni. Sancţiunea este foarte grea, dar s-a dat pentru mai multe abateri grave şi repetate", a spus el.

Sorin Alexandrescu, directorul general Antena 1, şi-a încheiat argumentaţia subliniind "determinarea" postului "ca aceste derapaje să fie controlate şi evitate".

"Nu există niciun subiect care este interzis la televizor. Nu contează subiectul, ci modul în care este abordat", a spus, la final, Cristina Trepcea.

După ieşirea din sala de şedinţe a lui Sorin Alexandrescu, membrii CNA au continuat discuţia.

Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că sancţiunea Consiliului trebuia aplicată de postul Antena 1. "Atâta vreme cât instanţa nu s-a pronunţat în 24 de ore, de vineri până sâmbătă, duminică sau luni, Antena 1 trebuia să aplice sancţiunea", a spus Iorga.

În cele din urmă, CNA a decis să respingă solicitarea postului Antena 1 de a reveni asupra deciziei sale de sancţionare a televiziunii cu suspendarea emisiei pentru 10 minute. Doar un singur membru al CNA - Grigore Zanc - a votat pentru revenirea CNA asupra acestei sancţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici