Antena 3, amendată cu 18.000 lei pentru că Firea a "pierdut controlul" emisiunii "Ştirea Zilei"

CNA a amendat, joi, Antena 3 cu 18.000 de lei, pentru "Ştirea Zilei", difuzată luni seară, în care deputatul PDL Cristian Boureanu şi Gabriela Vrânceanu Firea au avut un schimb dur de replici şi s-au acuzat reciproc, membrii Consiliului considerând că moderatoarea "a pierdut controlul emisiunii".

370 afișări
Imaginea articolului Antena 3, amendată cu 18.000 lei pentru că Firea a "pierdut controlul" emisiunii "Ştirea Zilei"

Antena 3, amendată cu 18.000 lei pentru că Firea a "pierdut controlul" emisiunii "Ştirea Zilei" (Imagine: Antena 3)

La şedinţa CNA a fost prezentă o delegaţie a postului Antena 3, din care au făcut parte Ligia Enache, producător general "Ştirea Zilei", şi Radu Preda, consultant editorial pentru emisiunea "Ştirea Zilei".

Radu Preda a spus că este "regretabil" ce s-a întâmplat, însă i-a rugat pe membrii CNA să aibă în vedere "contextul" în care a avut loc schimbul de replici.

"Da, este regretabil ce s-a întâmplat, dar vă rog să priviţi întreg contextul şi că moderatoarea a fost provocată într-un mod mai mult decât evident", a spus Radu Preda, precizând că "domnul Boureanu nu a fost invitat direct în emisiune", ci "a fost trimis de partidul din care face parte".

Potrivit lui Radu Preda, "vocea domnului Boureanu s-a auzit permanent", în ciuda faptului că deputatul PDL a acuzat-o pe Gabriela Vrânceanu Firea că i-a fost tăiat microfonul. "Trebuie să privim contextul. Domnul Boureanu i-a spus doamnei Firea că «nu îi răspunde la întrebări»", a atras atenţia Radu Preda.

"Trebuie să facem distincţia între o emisiune de autor ("Sinteza Zilei", n.r.) şi o emisiune electorală, unde echilibrul trebuie să fie perfect. Aici, cred că este limpede pentru orice om de bună credinţă că domnul Boureanu a făcut tot posibilul să strice această emisiune", a explicat Preda, făcând referire la faptul că Boureanu a vorbit peste Ludovic Orban (PNL), invitat la rândul său în emisiune, i-a adus acuze Gabrielei Vrânceanu Firea şi a făcut insinuări.

"Este o diferenţă de tratament pentru moderator, care este supus unor legi stricte, şi un invitat, care nu riscă nimic. Mă întreb ce este de făcut cu astfel de oameni şi pentru care interzicerea lui pe post nu este o soluţie", a mai spus Preda.

Gelu Trandafir a spus că obligaţia radiodifuzorului este de a menţine imparţialitatea. "Emisiunea, aşa cum a pornit, a fost imparţială", a spus Gelu Trandafir, făcând referire la art. 71 din Cod - "(1) În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică".

"Contextul nu cred că se rezumă doar la această emisiune, este mult mai larg", a spus, la rândul său, Attila Szasz, făcând referire la "încălcarea dreptului la imagine, la viaţă privată", de-a lungul timpului, pe postul Antena 3. "Este evidentă poziţia de victimă a dumneavoastră, dar, dacă v-aţi fi gândit cum e să fii tratat la fel (...) E un parcurs destul de jenant, cum a fost şi pentru mine să mă uit la această emisiune", a spus Attila Szasz, precizând că membrii CNA au sancţionat derapajele postului Antena 3 de-a lungul timpului.

"Radiodifuzorii au datoria să nu-şi piardă cumpătul orice s-ar întâmpla", a spus şi Dan Grigore, membru al CNA. El a spus că "doamnei Firea i s-a pus pata, cum se spune în popor" şi "a scăpat din mână emisiunea".

"Eu cred că s-a putut vedea destul de clar că domnul Boureanu a început să vorbeacă în timp ce domnul Orban a avut dreptul la cuvânt şi doamna Firea a încercat de câteva ori să-l oprească. Apoi domnul Boureanu i-a spus că «Nu răspund la întrebarea dumneavostră»", a explicat Radu Preda. "Nu este dreptul unui moderator să dea un invitat afară din studio pentru că nu răspunde la o întrebare, ci poate să-l dea afară pentru că bruiază emisiunea", a mai spus Preda.

În ceea ce priveşte comentariile Gabrielei Vrânceanu Firea, Radu Preda a spus: "Suntem oameni".

În plus, Ligia Enache, producătorul general al emisiunii "Ştirea Zilei", a spus că "Gabriela Firea îşi asumă şi regretă exprimarea". Ea a mai spus că toţi invitaţii din emisiune îşi asumă subiectele şi pe ceilalţi invitaţi, atunci când acceptă să vină la un program de televiziune. "Toţi invitaţii de la toate partidele îşi asumă ce se întâmplă în emisiune. Dacă nu vrei, nu vii", a spus Enache.

La rândul său, Christian Mititelu a fost de părere că Gabriela Vrânceanu Firea "a pierdut controlul asupra emisiunii" şi "nu a avut curajul să oprească această emisiune". "Dacă era să oprească pe cineva, trebuia să-l oprească pe domnul Orban, lucru pe care nu l-a făcut (...) Domnul Boureanu a vrut să-i dea replică. Normal era ca doamna Firea să îi dea dreptul la replică, dar doamna Firea avea doar o întrebare de pus pentru a-l pune într-o situaţie dificilă, chestiunea cu firmele dumnealui, deşi tema emisiunii era «greva uşurică». Doamna Firea a scăpat lucrurile din mână pentru că nu are autoritatea profesională să ţină emisiunea. Şi nu numai la această emisiune, ci la mai multe se întâmplă acest lucru. Am atras atenţia asupra unui fenomen. Dumneavoastră invitaţi oameni de la partidul de guvernământ ca să puteţi bifa că vin şi ei (...) Acum că vin, îi invitaţi într-o situaţie de inferioritate numerică la care se adaugă o agresivitate", a spus Christian Mititelu, precizând că este de părere că "domnul Boureanu avea motiv să fie exasperat".

El le-a mai spus reprezentanţilor postului Antena 3 că au lăsat să continue emisiunea pentru că "scandalul aduce rating", în ciuda riscului Gabrielei Vrânceanu Firea "de a se compromite".

Şi Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a spus că "într-un format dezechilibrat, lucrurile vor aluneca". "Acum au alunecat mai mult", a spus Răsvan Popescu, precizând că moderatorul are obligaţia să protejeze drepturile invitatului aflat în minoritate. "Când toate vocile sunt contra lui, lucrurile pot degenera", a spus Popescu.

"Domnul Dragnea şi domnul de la sindicat (Marius Petcu, lider CNSRL Frăţia, n.r.) nici nu prea vorbesc în emisiune", a spus, în schimb, Ligia Enache, producătorul general al emisiunii "Ştirea zilei", referitor la echilibrul partidelor politice prezente în emisiune.

Pe de altă parte, membrul CNA Grigore Zanc a spus că Boureanu "a intrat în emisiune pornit să sfideze".

"Doamna Firea, care are o uşoară labilitate dată fiind şi perioada asta nu foarte lungă de la decesul soţului, şi a scăpat emisiunea din mâini în acele discuţii nepotrivite", a spus Grigore Zanc, făcând referire la insinuările făcute în emisiune de Cristian Boureanu. "Cel mai bine era o întrerupere a emisiunii, cu o publicitate, şi probabil că în pauza respectivă ori se mai atenuau tensiunile, ori se amâna reluarea emisiunii", a spus Grigore Zanc, vorbind despre "o confruntare absolut premeditată" în cazul disputei dintre Boureanu şi Firea. El le-a recomandat reprezentanţilor postului Antena 3 "o mai mare atenţie" şi "o mai bună pregătire a derulării emisiunii, luând în calcul din timp posibilităţile de a stăpâni invitaţii".

Şi Constantin Duţu le-a recomandat reprezentanţilor Antenei 3 să-i ofere "sprijin moral doamnei Firea", având în vedere situaţia ei din viaţa privată.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că, "dincolo de problemele personale", CNA trebuie să se raporteze la radiodifuzor. "Dumneavoastră trebuie să asiguraţi imparţialitatea. Dumneavoastră aveţi nişte obligaţii faţă de telespectatori", li s-a adresat Narcisa Iorga reprezentanţilor Antenei 3.

Înainte ca reprezentanţii postului Antena 3 să fie invitaţi să părăsească sala de şedinţe, pentru ca membrii Consiliului să poată delibera, Radu Preda a spus că în acest caz "se va pronunţa justiţia".

După ieşirea din sală a reprezentanţilor Antenei 3, discuţiile au continuat între membrii CNA.

"Începutul real al derapajului" a fost, în perspectiva Narcisei Iorga, întrebarea Gabrielei Vrânceanu Firea: "Domnule Boureanu, eu vreau să vă pun următoarea întrebare, dacă mă ascultaţi bine, dacă nu, puteţi vorbi la bec". "Dacă te invit într-o emisiune, nu-ţi spun să vorbeşti la bec", a fost de părere Narcisa Iorga.

"Consider că moderatorul nu şi-a făcut deloc datoria", a fost de părere Ioan Onisei. El a făcut trimitere la art. 71 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică. (2) Prevederile alin. (1) lit. a) sunt respectate şi în cazul în care punctele de vedere exprimate aparţin experţilor, jurnaliştilor, reprezentanţilor partidelor neparlamentare, minorităţilor, organizaţiilor neguvernamentale, sindicatelor şi patronatelor" şi la art. 74 din Cod - "(2) Numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei, participanţi la emisiunile de dezbatere, va fi egal" şi art. 42 din Cod - "(4) Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".

Totodată, Ioan Onisei a propus amendarea postului Antena 3 cu 20.000 de lei.

Attila Szasz a propus o amendă de 10.000 de lei, iar Grigore Zanc a propus somarea publică a postului Antena 3.

Întrucât niciuna dintre aceste propuneri nu a întrunit numărul minim de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată, Răsvan Popescu a propus "o formulă intermediară", respectiv aplicarea unei amenzi de 15.000 de lei, dar nici aceasta nu a fost votată de suficienţi membri ai CNA.

În cele din urmă, la propunerea lui Christian Mititelu, postul Antena 3 a fost amendat cu 18.000 de lei. Sancţiunea a primit şase voturi pentru (Christian Mititelu, Dan Grigore, Narcisa Iorga, Gelu Trandafir, Ioan Onisei şi Attila Szasz) şi trei împotrivă (Răsvan Popescu, Grigore Zanc şi Constantin Duţu).

Emisiunea "Ştirea Zilei", moderată de Gabriela Vrânceanu Firea şi difuzată de postul Antena 3, luni seară i-a avut ca invitaţi, printre alţii, pe Cristian Boureanu (PDL), Ludovic Orban (PNL) şi Liviu Dragnea (PSD).

La un moment dat, în timpul emisiunii, Cristian Boureanu s-a supărat că nu ar fi fost lăsat să-şi prezinte punctul de vedere şi a început să o acuze pe Gabriela Vrânceanu Firea. El a fost prevenit de Gabriela Vrânceanu Firea că îi va fi tăiat microfonul şi a fost invitat să părăsească studioul, însă el a refuzat şi a rămas în emisiune până la final.

A urmat un schimb dur de replici şi acuzaţii între Boureanu şi Firea.

Cristian Boureanu: "Dumneavoastră l-aţi întrebat pe domnul Orban cum de s-au dublat cheltuielile publice în patru ani, deşi productivitatea muncii a scăzut? (...) Domnul Orban a vorbit 10 minute şi a ţinut un speech...".

Gabriela Vrânceanu Firea: "Domnule Boureanu, dar ce-aţi mâncat? Aţi mâncat ceva stricat înainte de emisiune?".

Cristian Boureanu: "Nu ştiu, am mâncat ceva la dumneavoastră, aici".

Gabriela Vrânceanu Firea: "La toaletă?".

Cristian Boureanu: "Ce mâncaţi dumneavoastră în fiecare seară aici".

Gabriela Vrânceanu Firea: "Chiar nu vă e jenă? Cum puteţi să vorbiţi aşa? Dumneavoastră v-aţi luat temperatura? Poate aveţi febră. Am o întrebare să vă adresez. Cine v-a spus că sunteţi băiat cu mucii-n freză a avut dreptate".

Cristian Boureanu: " Acum, mă jigniţi, sunt cumva amantul dumneavoastră?".

Gabriela Vrânceanu Firea: "Dar amanta dumneavoastră? Mi se pare incredibil! Răspundeţi la o întrebare sau nu? N-aţi făcut niciodată afaceri cu statul, aţi ajuns milionar muncind din greu (...)".

.....................................................................................................................................

Gabriela Vrânceanu Firea: Adică domnul Tăriceanu e amantul meu?

Cristian Boureanu: De unde ştiţi că vorbeam de domnul Tăriceanu?

Gabriela Vrânceanu Firea: Domnul Tăriceanu v-a spus că sunteţi băiatul cu muci în freză.

.........................................................................................................................................

Cristian Boureanu: "O să vă dau şi în judecată. Unu, că nu sunt milionar...".

Gabriela Vrânceanu Firea: "Sunteţi deja dat de mine în judecată".

Cristian Boureanu: "Minţiţi cu o neruşinare... Să vă fie ruşine".

Gabriela Vrânceanu Firea: "Dumneavoastră sunteţi plătit de contribuabili, eu nu sunt plătită de contribuabilii de la PDL".

Cristian Boureanu: "Dumneavoastră sunteţi plătită din bani furaţi".

Gabriela Vrânceanu Firea: "Încă un proces. V-aţi ales cu vreo trei-patru procese".

În timpul emisiunii, lui Cristian Boureanu i-a fost închis de mai multe ori microfonul, însă deputatul PDL a continuat să vorbească.

Vezi aici discuţia dintre Gabriela Vrânceanu Firea şi Cristian Boureanu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici