Antena 3, amendată pentru neprezentarea poziţiei Preşedinţiei, într-o discuţie despre Băsescu - Mediafax

Antena 3, amendată pentru neprezentarea poziţiei Preşedinţiei, într-o discuţie despre Băsescu

CNA a amendat, marţi, cu 5.000 de lei postul Antena 3, pentru emisiunea "Ştirea zilei" difuzată pe 16 septembrie şi moderată de Gabriela Vrânceanu Firea, în care s-a discutat despre discursul preşedintelui Băsescu din Parlament, fără a se prezenta şi punctul de vedere al Preşedinţiei sau al PDL.

114 afişări

Imaginea articolului Antena 3, amendată pentru neprezentarea poziţiei Preşedinţiei, într-o discuţie despre Băsescu

Antena 3, amendată pentru neprezentarea poziţiei Preşedinţiei, într-o discuţie despre Băsescu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat, înşedinţa de marţi, emisiunile de dezbatere "La ordineazilei" şi "Ştirea zilei" difuzate de Antena 3 în data de16 septembrie, la sesizarea Narcisei Iorga, membru al CNA.

La emisiunea "La ordinea zilei" difuzată pe 16 septembrie deAntena 3, moderată de Dana Grecu, au fost invitaţi în studioGabriel Berca, senator PNL, Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvânt alPSD-PC, şi analistul Radu Tudor.

Subiectul dezbătut în emisiune a fost plângerea penală depusă de Monica Iacob Ridzi,fostul ministru al Tineretului, la Parchetul General împotrivamembrilor Comisiei de anchetă privind organizarea "ZileiTineretului", pe care îi acuză de abuz în serviciu şiîncercare de a determina mărturia mincinoasă. Pe ecran afost afişat titlul "Ridzi loveşte din nou!".

Narcisa Iorga a spus că în emisiune nu s-a prezentatnici punctul de vedere al Monicăi Iacob Ridzi şi nici cel alPDL.

"Punctul de vedere al doamnei Ridzi a fost prezentat laînceputul emisiunii", a spus Cristina Bachmeier, reprezentantapostului Antena 3 la CNA, precizând că s-a difuzat o înregistrarecu părerea acesteia.

"Subiectul a fost pe marginea unui act pe care dânsa l-a făcut",a mai spus Bachmeier.

Narcisa Iorga a spus că în emisiune s-a prezentat o înregistrareaudio. "Aceea era informaţia de la care porneşte dezbaterea. Nu aţiavut niciun punct de vedere nici din partea ei, nici din partea PDL(...) Este o înregistrare pe care aţi preluat-o de la departamentulştiri. Este o informaţie", a spus Narcisa Iorga, precizând că înemisiune s-a prezentat un punct de vedere al PDL "exprimat pesurse".

O părere diferită a avut Grigore Zanc. "Niciunul nu se ambaleazăsă o acuze în emisiune (...) Dacă tot o ţinem aşa într-una, o săajungem la disperare", a mai spus Zanc. El i-a spus Narcisei Iorgacă face "procese de intenţie" postului Antena 3.

Narcisa Iorga a spus că ea consideră că se încalcă art. 71,alin. 1 şi alin. 3 din Codul de reglementare a conţinutuluiaudiovizual, potrivit cărora "(1) În programele de ştiri şidezbateri informarea în probleme de interes public, de naturăpolitică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecteurmătoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibruluişi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentareaprincipalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada încare problemele sunt în dezbatere publică; b) asigurarea uneidistincţii clare între faptele şi opiniile prezentate" şi "(3)Prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie seasigură, de regulă, în cadrul aceleiaşi emisiuni sau, în modexcepţional, în emisiunile următoare; în cazul în care ceisolicitaţi refuză să îşi precizeze punctul de vedere, acest fapt semenţionează pe post".

Ea a fost susţinută de vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, care aprecizat că se încalcă şi art. 34, alin. 1 din Cod, potrivit căruia"Orice persoană acuzată sau cercetată pentru săvârşirea uneiinfracţiuni este prezumată nevinovată atât timp cât nu a fostcondamnată printr-o hotărâre penală definitivă şi irevocabilă".

"Nu există o hotărâre definitivă şi irevocabilă care să spună cădoamna Ridzi a comis o infracţiune. (...) Domnul Tudor profereazănişte acuze şi moderatorul ar fi trebuit să intervină", a spus IoanOnisei, făcând referire la o afirmaţie a lui Radu Tudor dinemisiune.

"Am fost stupefiat să văd că o persoană care a pus la cale overitabilă reţea de criminalitate organizată în interiorul unuiminister, reţea care a fost descrisă în amănunt de DirecţiaNaţională Anticorupţie, printr-un material absolut uluitor, eramult mai multă furăciune....", a spus Radu Tudor despre MonicaIacob Ridzi.

CNA a analizat şi emisiunea "Ştirea zilei", moderată deGabriela Vrânceanu Firea, difuzată în data de 16septembrie de Antena 3.

Tema discuţiei a fost discursul din Parlament al preşedinteluiTraian Băsescu.

La emisiune au participat Sergiu Andon, deputat PSD-PC, LaviniaŞandru, preşedinte PIN, şi Bogdan Olteanu, deputat PNL. Titlurileemisiunii au fost "Băsescu, alt Ceauşescu?", "Băsescu: Întrebaţi-lpe D-zeu!"şi "Iţele notarului Ioana Băsescu".

În această emisiune nu a existat niciun punct de vedere alPreşedinţiei, potrivit CNA.

"Era nevoie de o altă opinie", a spus Narcisa Iorga. Ea aprecizat că, în cazul în care reprezentanţii PDL au fost invitaţişi nu au venit, trebuia să se menţioneze în emisiune acestlucru.

"Singura greşeală este, probabil, că nu s-a menţionat pe post căau fost invitaţi şi nu s-au prezentat", a spus Cristina Bachmeier,reprezentanta Antena 3.

"O invitaţi pe Lavinia Şandru, dar nu invitaţi pe cineva de laPDL", a spus Christian Mititelu. "E o ruşine să ai o discuţie carepoate să fie foarte interesantă şi să nu ai una din părţi", a spusMititelu. El a propus o amendă de 5.000 de lei pentru emisiunea"Ştirea zilei". Propunerea lui nu a primit suficiente voturi pentrua putea fi aplicată.

Narcisa Iorga a propus amendarea postului Antena 3 cu 10.000 delei, pentru ambele emisiuni, în baza art. 71 din Cod. Nicipropunerea sa nu a întrunit numărul de voturi de la membriiConsiliului necesar pentru a fi aplicată.

Astfel, Gelu Trandafir a sugerat adăugarea unei scrisoride atenţionare la propunerea de amendare cu 5.000de lei a postului Antena 3. Noua propunere a fost adoptatăde membrii CNA.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
antena 3 ,
cna ,
amendă ,
emisiuni ,
preşedinţie ,
băsescu ,
ridzi

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.