Antena 3, reclamata la CNA pentru o informaţie "mincinoasă" despre Traian Băsescu

Administraţia Prezidenţială a reclamat postul Antena 3 la CNA, pentru că a transmis o informaţie "tendenţioasă" şi "mincinoasă", titrând pe ecran, la emisiunea "Sinteza Zilei" din 22 septembrie: "Vreţi droguri la liber şi prostituţie? Preşedintele vrea! O fi bine?".

44 afișări
Imaginea articolului Antena 3, reclamata la CNA pentru o informaţie "mincinoasă" despre Traian Băsescu

Antena 3, reclamata la CNA pentru o informaţie "mincinoasă" despre Traian Băsescu (Montaj foto)

În data de 22 septembrie, Antena 3 a difuzat, între orele 21.29 - 22.56, emisiunea "Sinteza Zilei", moderată de Mihai Gâdea, care a avut ca titlu "Vreţi droguri la liber şi prostituţie? Preşedintele vrea! O fi bine?". În emisiune au fost invitaţi Valentin Stan, Mugur Ciuvică, Radu Tudor şi Victor Ciutacu, potrivit CNA.

În aceeaşi zi, de la ora 20.07 până la 20.55, la Antena 3 a fost difuzată şi emisiunea "Ştirea zilei", moderată de Gabriela Vrânceanu Firea, care i-a avut ca invitaţi pe Bogdan Niculescu Duvăz, Sorin Roşca Stănescu şi Eugen Nicolaescu. Titlul afişat pe ecran a fost "Cotrocenii vor elevii high".

În urma emisiunilor, Valeriu Turcan, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu, a transmis CNA o adresă prin care a cerut Consiliului să analizeze dacă informaţiile din cele două emisiuni, inclusiv titlurile afişate pe ecran, respectă "principiile unei informări corecte".

"Respectivul post de televiziune a afirmat în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei" că preşedintele României Traian Băsescu s-ar fi declarat în favoarea legalizării comerţului cu droguri şi a prostituţiei. Titlul afişat pe ecran în timpul emisiunii a fost următorul: «Vreţi droguri la liber şi prostituţie? Preşedintele vrea! O fi bine?». În opinia Administraţiei Prezidenţiale, informaţia titrată de Antena 3 este tendenţioasă, mincinoasă şi distorsionează profund sensul unui raport de aproape 400 de pagini, al unei comisii de experţi independenţi, în care sunt semnalate probleme de o gravitate excepţională - sărăcia, decalajul de şanse şi resurse între mediul urban şi cel rural, alocarea greşită a fondurilor publice pentru protecţia socială, scăderea accelerată a populaţiei etc", se arată în sesizarea lui Valeriu Turcan.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului transmite CNA că "Raportul Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice face referire doar în câteva paragrafe la dezincriminarea consumului de droguri". "Cu alte cuvinte, experţii se referă nu la legalizarea drogurilor, ci la varianta tratamentului medical, ca soluţie alternativă la trimiterea la închisoare a consumatorilor", mai spune Valeriu Turcan.

În plus, Turcan spune că titlul "Vreţi droguri la liber şi prostituţie? Preşedintele vrea! O fi bine?" "distorsionează profund şi referirile din raport la tema reglementării prostituţiei".

"Analiza Comisiei Prezidenţiale cu privire la cele două probleme nu este o pledoarie, după cum nu reprezintă nici un atac la valori, ci este o analiză ştiinţifică a acestor grave fenomene. Dovadă în acest sens o reprezintă precizarea pe care autorii înşişi o fac la pagina 249, anume că "o serie de studii realizate în state care au legalizat deja prostituţia arată că măsura nu a avut efecte sperate în reducerea consecinţelor negative ale sexului comercial asupra persoanelor implicate".

În opinia Administraţiei Prezidenţiale, dorinţa legitimă de a face audienţă nu poate presupune renunţarea la principiul obligatoriu al informării corecte şi înlocuirea lui cu o distorsionare constantă a sensului evenimentelor sau al ştirilor care îl implică pe preşedintele României, tendinţă evidentă în cadrul emisiunii "Sinteza Zilei", difuzată de Antena 3, se mai arată în sesizarea Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, Turcan roagă CNA să analizeze dacă respectiva informaţie difuzată respectă "principiile unei informări corecte". El face referire şi la o serie de afirmaţii făcute în cadrul emisiunii, "care reprezintă o interpretare tendenţioasă, mincinoasă şi răuvoitoare a raportului comisiei prezidenţiale".

"O atitudine similară se poate remarca şi în ceea ce priveşte emisiunea «Ştirea Zilei», în cadrul căreia, la ediţia difuzată în seara zilei de 22 septembrie, la ora 20.28, era afişat următorul titlu: «Cotrocenii vor elevii high»", spune Valeriu Turcan, care roagă CNA să analizeze şi dacă acest titlu a respectat "principiul obligatoriu al unei informări corecte".

CNA va analiza în şedinţa de joi, 1 octombrie, dacă postul Antena 3 a încălcat legislaţia audiovizuală în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici