Antena Group cere RCS&RDS despăgubiri de 60 de milioane de euro

Antena Group a depus, marţi, la Tribunalul Bucureşti, cererea completatoare la acţiunea iniţială în care a dat în judecată RCS&RDS, prin care solicită operatorului plata a 60 de milioane de euro despăgubiri pentru că ar fi condiţionat retransmisia către populaţie a televiziunii Antena 1.

534 afișări
Imaginea articolului Antena Group cere RCS&RDS despăgubiri de 60 de milioane de euro

Antena Group cere RCS&RDS despăgubiri de 60 de milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, firma de avocatură care reprezintă Antena Group în procesul cu RCS& RDS a înregistrat marţi, 5 iulie 2011, la Tribunalul Municipiului Bucureşti, secţia Comercială, "cererea completatoare la acţiunea iniţială în care a dat în judecată compania de cablu, privind încălcarea regimului de retransmitere a programelor «must carry»".

"În această cerere se solicită ca RCS-RDS să plătească suma de 60.000.000 euro, despăgubiri pentru acoperirea prejudiciului parţial suferit de Antena Group prin retransmiterea de către pârâtă a postului Antena 1 în sistem de canal de televiziune condiţionat financiar. Dimensiunea prejudiciului material este stabilită provizoriu, cifra exactă urmând a fi stabilită cu exactitate printr-o expertiză contabilă, în care se va lua în considerare poziţia pe piaţă a Antenei 1, cifra de afaceri a RCS - RDS, relative la retransmisia de programe, precum şi cota de piaţă de 12% a televiziunii reclamante", se spune în comunicat.

Pe de altă parte, în comunicat se mai spune că "Antena Group a suferit un prejudiciu moral, pentru că, prin perceperea unui tarif pentru retransmiterea Antenei 1, numărul abonaţilor a fost redus comparativ cu situaţia în care programele televiziunii ar fi putut fi vizionate gratuit de către abonaţii RCS - RDS".

Conform Legii audiovizualului, Antena 1 este catalogat drept program "must carry", respectiv serviciu de programe liber la retransmisie fără condiţionări tehnice sau financiare. "Cu toate acestea, RCS - RDS a perceput de la populaţie sume de bani, pentru retransmiterea acestui post, dar şi a celorlalte televiziuni «must carry», transformându-le în posturi condiţionate financiar", se mai spune în comunicat.

În mod concret, Legea audiovizualului prevede în cuprinsul articolului 82 că "orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte (TV5, n.r.). Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă".

Antena Group a depus, în 21 aprilie 2011, la Tribunalul Bucureşti, o cerere de chemare în judecată a RCS&RDS, cerând companiei de telecomunicaţii să nu mai condiţioneze retransmisia către populaţie a televiziunii Antena 1, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX la momentul respectiv.

"Antena Group cere companiei de cablu să înceteze practica ilegală de exploatare a dreptului şi obligaţiei de retransmitere a canalului de televiziune Antena 1 cu încălcarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, realizată prin modificarea în «condiţionat» a caracterului necondiţionat din punct de vedere financiar al retransmiterii către public a postului Antena 1. În acest sens, Antena Group cere ca RCS - RDS să creeze un pachet distinct de servicii de programe necondiţionat tehnic sau financiar, care să includă Antena 1 şi celelalte televiziuni must carry, aşa cum rezultă din evidenţele Consiliului Naţional al Audiovizualului. Astfel, abonatul trebuie să aibă posibilitatea să contracteze exclusiv numai pachetul gratuit de servicii de programe programe libere la retransmisie", se spunea în respectivul comunicat, precizându-se, totodată, că Antena Group doreşte recuperarea prejudiciului estimat la suma de 60 de milioane de euro, "cauzat de RCS - RDS, în ultimii trei ani, prin perceperea ilegală de la publicul abonat a tarifelor pentru retransmiterea canalelor must carry".

Pe de altă parte, RCS&RDS a remis, la rândul său, în 30 martie, o notificare către Antena TV Group SA (fosta SC TV Antena 1 SA). Notificarea a fost transmisă de către RCS&RDS şi la Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Concurenţei.

La rândul său, RCS&RDS a notificat Antena TV Group să plătească 100 de milioane euro, "cu titlul de daune materiale şi morale", pentru prejudiciile materiale şi morale produse companiei de telecomunicaţii, în urma "campaniei media de denigrare" desfăşurate prin televiziunile şi celelalte canale media ale Intact.

Totodată, RCS&RDS a spus că "respinge în mod categoric orice pretenţie formulată de Antena TV Group SA împotriva societăţii RCS&RDS SA". "Apreciem că, în mod tendenţios şi fără niciun temei legal, se interpretează că, lipsa condiţionărilor tehnice sau financiare, prevăzute în cuprinsul art. 82 din Legea nr. 504/ 2002 a audiovizualului, cu modificările şi completările ulterioare (Legea audiovizualului, n.r.), s-ar referi la relaţia dintre distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice şi abonaţii acestor distribuitori", spunea RCS&RDS.

"Legea audiovizualului nu impune distribuitorilor serviciilor de programe prin cablu obligativitatea de a nu percepe un tarif pentru servicile de programe retransmise, orice altă interpretare neputând fi decât absurdă şi lipsită de orice temei legal", mai afirma RCS&RDS.

În plus, RCS&RDS a spus că radiodifuzorul Antena 1 şi Antena 3 "condiţionează din punct de vedere financiar" retransmiterea de către RCS&RDS a televiziunilor Antena 1 şi Antena 3. În acest context, RCS&RDS a solicitat CNA să adopte o decizie prin care posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 să nu mai facă parte din categoria programelor must carry.

Societatea Antena TV Group SA, care operează licenţele televiziunilor Antena 1, Antena 2, Euforia TV şi Antena 1 International, este controlată de familia Voiculescu. Familia Voiculescu controlează şi televiziunea de ştiri Antena 3 prin societatea Antena 3 SA, potrivit site-ului Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit, telefonie fixă şi mobilă. Operatorul şi-a început activitatea în urmă cu 15 ani şi este prezent şi pe pieţele din Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici