Antena TV Group: RCS&RDS este obligat de instanţă să introducă GSP TV în grila sa

Antena TV Group anunţă, într-un comunicat de presă, că RCS&RDS este obligat să introducă în grilă GSP TV, printr-o decizie luată de Judecătoria Sectorului 5, Bucureşti.

1176 afișări
Imaginea articolului Antena TV Group: RCS&RDS este obligat de instanţă să introducă GSP TV în grila sa

Antena TV Group: RCS&RDS este obligat de instanţă să introducă GSP TV în grila sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Magistraţii au emis o ordonanţă preşedinţială care trebuie pusă în aplicare de îndată. Până acum, RCS&RDS a ignorat toate demersurile legale pentru reintroducerea în grilă a postului GSP TV, inclusiv somaţia publică de intrare în legalitate dată de CNA, dar şi amenzile primite. În luna octombrie, CNA a amendat cu 10.000 de lei compania de cablu din acelaşi motiv", se spune în comunicatul remis MEDIAFAX de Antena TV Group.

Antena TV Group a dat în judecată RCS&RDS pe 27 octombrie. Obiectul dosarului înregistrat la Judecătoria sectorului 5 este "ordonanţă preşedinţială obligaţia de a face".

Până în momentul difuzării acestei ştiri, reprezentanţii RCS&RDS nu au prezentat un punct de vedere cu privire la conflictul juridic cu Antena TV Group.

Televiziunea GSP TV a fost scoasă din grila de programe a RCS&RDS în 21 mai 2011. Scoaterea GSP TV din grila RCS&RDS a venit şi în urma mai multor conflicte între conducerea companiei de cablu şi cea a grupului Intact, din care face parte şi televiziunea sportivă.

GSP TV este una dintre televiziunile pe care operatorii de cablu din România trebuie să le retransmită în mod obligatoriu, conform principiului "must carry" prevăzut în legislaţia audiovizuală.

Pe 12 iulie, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a anunţat pe site-ul propriu că GSP TV a intrat între televiziunile pe care operatorii de cablu din România trebuie să le retransmită în mod obligatoriu, conform principiului "must carry" (posturi obligatorii la retransmisie, n.r.) prevăzut în legislaţia audiovizuală.

Decizia CNA a venit după ce societatea Camina Trust SRL (parte a trustului de presă Intact), care deţine licenţa audiovizuală pentru GSP TV, a notificat Consiliul că televiziunea sportivă s-a declarat liberă la retransmisie şi nu mai percepe taxe de la cabliştii în ale căror grile de programe se regăseşte. În aceste condiţii şi având în vedere indicele anual de audienţă înregistrat de GSP TV în anul 2010, comunicat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţei (ARMA), Antena TV Group a solicitat CNA să includă televiziunea în pachetul "must carry", în baza prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului.

Întrucât nu a introdus în grila sa GSP TV, RCS&RDS a fost sancţionată de CNA, pe 11 octombrie, cu amendă în cuantum de 10.000 de lei. Prezent la respectiva şedinţă a CNA, reprezentantul RCS&RDS, Mihai Dinei, a spus că, din perspectiva RCS&RDS, articolul 82 din Legea adudiovizualului încalcă unele directive europene în domeniul audiovizualului. În forma actuală, potrivit reprezentanţilor RCS&RDS, articolul 82, care reglementează principiul "must carry", a creat "extrem de multe obligaţii" pentru distribuitorii de servicii prin cablu.

"Principiul «must carry» este un principiu european, care a fost importat în legislaţia românească, dar, la momentul actual, hotărârile Curţii Europene de Justiţie demonstrează că acest principiu trebuie să fie circumscris unor valori culturale, sociale, educative, ceea ce nu se întâmplă în cadrul legislaţiei româneşti", a spus la momentul respectiv Mihai Dinei.

Totodată, reprezentanţii RCS&RDS au acuzat în repetate rânduri grupul Antena că pretinde societăţii de telecomunicaţii anumite sume de bani pentru retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3, deşi aceste televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului "must carry". În luna octombrie, RCS&RDS a primit aprobarea CNA să scoată televiziunea Antena 2 din pachetele analogice ale companiei de telecomunicaţii din peste 20 de localităţi, printre care Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Suceava. Atunci, CNA a aprobat ca RCS&RDS să scoată Antena 2 din pachetele analogice din respectivele localităţi, în virtutea faptului că televiziunea nu este obligatorie la retransmisie pentru cablişti (nu face parte din posturile din pachetul "must carry").

Ulterior, însă, prin două adrese transmise Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), societatea Antena TV Group SA a informat CNA că, începând cu data de 15 noiembrie, televiziunile Antena 2 şi Euforia Lifestyle TV sunt libere la retransmisie, fără condiţionări tehnice şi/ sau financiare. În aceste condiţii şi având în vedere indicele anual de audienţă înregistrat atât de Antena 2, cât şi de Euforia Lifestyle TV în întregul an 2010, comunicate de ARMA, Antena Group a solicitat CNA să includă cele două televiziuni în pachetul "must carry", în baza prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului.

În şedinţa din 14 decembrie, CNA a fost de acord cu includerea Antena 2 şi Euforia Lifestyle TV în pachetul de televiziuni pe care operatorii de cablu din România trebuie să le retransmită în mod obligatoriu.

Pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită în prezent, obligatoriu: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, studioul teritorial TVR Cluj, studioul teritorial TVR Craiova, studioul teritorial TVR Iaşi, studioul teritorial TVR Târgu Mureş şi studioul teritorial TVR Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5); serviciile de programe libere la retransmisie - în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Antena 3, Prima TV, Naţional TV, OTV, B1 TV, Antena 2, Favorit TV, Taraf TV, Kiss TV, GSP TV, Euforia Lifestyle TV, U Televiziune Interactivă, N24 Plus, Trinitas TV, Mynele TV, DDTV, Music Channel, Neptun TV, Alfa Omega TV, The Money Channel, Party TV, Speranţa TV).

În cazul în care nu introduc în grilele lor o televiziune obligatorie la retransmisie, operatorii de cablu riscă să fie sancţionaţi de CNA cu amenzi cuprinse între 10.000 lei şi 200.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici