Apel pentru deblocarea şi evaluarea activităţii CNA: Somnul CNA naşte monştri mediatici

În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 şi România TV din seara de 22 ianuarie 2017, ActiveWatch solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activităţii CNA, cu scopul readucerii instituţiei în slujba interesului public.

312 afișări
Imaginea articolului Apel pentru deblocarea şi evaluarea activităţii CNA: Somnul CNA naşte monştri mediatici

Apel pentru deblocarea şi evaluarea activităţii CNA: Somnul CNA naşte monştri mediatici (Imagine: Ovidiu Micsik/ Foto Mediafax)

Comunicatul de presă ActiveWatch:

”Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgenţă situaţia dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică. Cerem membrilor CNA de bună-credinţă să expună public disfuncţiile şi să demaşte persoanele şi mecanismele care au condus la sabotarea instituţiei. Cerem CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestaţiilor din 22 ianuarie 2017. Cerem CNA să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală şi din perioada imediat următoare. ActiveWatch a avertizat în repetate rânduri că reducerea eficienţei CNA în ultimii ani a favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori, în particular ale celor menţionaţi mai sus. Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului şi Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu toate imperfecţiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual.

Deriva CNA este accentuată de o serie de disfuncţionalităţi, precum:

· faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar şi întârzierea unor rezoluţii pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016.

· radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva

· instituţia nu mai reacţionează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial

· instiuţia nu funcţionează lungi perioade de timp (numai anul trecut au fost amânate 17 şedinţe din aceste considerente)

Ultimii ani ne-au demonstrat că influenţa politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la liberă exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil şi pentru că CNA a fost pasiv şi nu şi-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune nişte standarde minime de igienă în spaţiul public de dezbatere şi de informare.

În acest context, este absolut necesară o dezbatere aplicată, pentru a aduce Consiliul Naţional al Audiovizualului în situaţia de a-şi exercita de facto mandatul de garant al interesului public.

Organizaţiile semnatare susţin libertatea de exprimare şi consideră că un spaţiu mediatic bogat, vibrant şi divers este vital pentru evoluţiile democratice din România. Dezvoltarea unui astfel de spaţiu are, însă, nevoie de un organism de reglementare activ şi performant, care să joace onest rolul de arbitru, în interesul public.

ActiveWatch

Acest apel este susţinut de: Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM)

Mediawise Society

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul Român de Politici Europene

Frontline Club Bucureşti”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici