Aproape 6.000 de spectatori au vizionat peliculele de la Festivalul Filmului European

Aproape 6.000 de spectatori au vizionat peliculele incluse în programul Festivalului Filmului European (FFE), un eveniment cinematografic care s-a desfăşurat între 9 şi 15 mai, la Cinema Studio şi sala Elvira Popescu din Capitală, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

60 afișări
Imaginea articolului Aproape 6.000 de spectatori au vizionat peliculele de la Festivalul Filmului European

Aproape 6.000 de spectatori au vizionat peliculele de la Festivalul Filmului European (Imagine: Andreea Balaurea/ Mediafax Foto)

Documentarul "Bucureşti, unde eşti?", al regizorului român Vlad Petri, a obţinut premiul publicului la Festivalul Filmului European, ediţia a 18-a, care s-a încheiat la Bucureşti joi seară, la Cinema Elvira Popescu. Premiul publicului, o distincţie onorifică şi de popularitate decernat filmului cu cele mai multe voturi înregistrate pe site-ul www.ffe.ro, a fost înmânat, în numele organizatorilor, de Liviu Jicman, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

Nouă dintre filmele care au putut fi urmărite la Bucureşti, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu, vor fi proiectate, de vineri până duminică, la Cinema Arta din Târgu-Mureş.

La finalul celei de-a 18-a ediţii, organizatorii evenimentului au prezentat "cifrele" Festivalului Filmului European. Astfel, două săli de cinema, Studio şi Elvira Popescu, au găzduit proiecţiile din Bucureşti. Lor li se adaugă Cinema Arta din Târgu-Mureş. Au fost organizate şapte evenimente conexe în preajma şi în timpul festivalului - cele mai multe, cinci, la sediul Institutului Cultural Român (ICR).

De asemenea, 14 proiecţii au avut loc în cea mai aglomerată zi, sâmbătă, 10 mai, iar 18 minute a durat cea mai scurtă proiecţie din festival - scurtmetrajul "Chefu'" (România, 2012), al regizorului Adrian Sitaru.

Totodată, cel mai lung scurtmetraj a avut 64 de minute, fiind vorba de drama romantică "Excentricităţile unei blonde", o coproducţie Portugalia/ Spania/ Franţa, a regizorului Manoel de Oliveira.

Cel mai vârstnic regizor care a avut un film în festival este Manoel de Oliveira, care are 105 ani şi este considerat patriarhul cinematografiei europene.

De asemenea, 5.988 de spectatori au vizionat filmele programate la FFE, cei mai mulţi dintre aceştia, 372, participând la gala de deschidere de la Cinema Studio, la proiecţia filmul "Miss Violence".

Festivalul Filmului European a debutat pe 9 mai, aducându-le cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie) din 25 de ţări.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European, ediţia 2014, a fost regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajele "Valuri", "Lord", "Colivia" şi lungmetrajele "Pescuit sportiv", "Din dragoste cu cele mai bune intenţii" şi "Domestic". Clipul de promovare al acestei ediţii oferă o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului său în cinematografia mondială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici