Aproximativ 3.000 de manuscrise din Biblioteca Vaticanului vor fi digitalizate de o firmă japoneză

Aproximativ 3.000 de manuscrise din Biblioteca Vaticanului vor fi digitalizate de compania niponă NTT DATA într-un interval de patru ani, în virtutea unui acord fără precedent care a fost semnat joi.

207 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 3.000 de manuscrise din Biblioteca Vaticanului vor fi digitalizate de o firmă japoneză

Directorul general al NTT DATA Corporation, Toshio Iwamoto şi arhivarul şi bibliotecarul de la Vatican, francezul Jean-Louis Bruguès (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-o conferinţă de presă, arhivarul şi bibliotecarul de la Vatican, francezul Jean-Louis Bruguès, prefectul Bibliotecii Vaticanului, italianul Cesare Pasini, şi directorul general al NTT DATA Corporation, Toshio Iwamoto, au expus liniile generale ale acestui acord în valoare de 18 milioane euro, care va fi valabil până în 2018 şi care va reprezenta "doar prima fază dintr-o colaborare".

Cesare Pasini a explicat faptul că uriaşul proiect de digitalizare a tuturor cărţilor din Biblioteca Vaticanului a început în urmă cu câţiva ani şi că acest contract cu NTT DATA va permite să se ajungă în 2018 la un total de 15.000 manuscrise digitalizate.

"NTT DATA şi Biblioteca apostolică vaticană (BAV) au semnat contractul iniţial pentru a participcare va digitaliza şi conserva circa 80.000 de volume şi 41 milioane de pagini care pot fi considerate bunuri istorice ale umanităţii,a la o operaţiune  redactate între secolul al II-lea e.n. şi secolul al XX-lea", a precizat Toshio Iwamoto.

Biblioteca de la Vatican este unică în lume prin prisma varietăţii geografice şi a vechimii documentelor sale. Aproximativ 10 manuscrise de o valoare istorică şi artistică deosebite figurează printre cele 3.000 care vor fi digitalizate de NTT DATA, a precizat Vaticanul.

Jean-Louis Bruguès a subliniat dorinţa Sfântului Scaun de "a face să devină disponibilă această comoară uriaşă care îi este încredinţată, oferind-o spre consultare liberă, pe internet".

"Manuscrisele care vor fi digitalizate provin din zone diferite, de la America precolumbiană la Extremul Orient chinez şi japonez, tranzitând prin toate limbile şi culturile care au hrănit Europa", a precizat prelatul francez. Misiunea Bibliotecii Vaticanului constă în a face ca această colecţie "să devină deschisă în faţa celor mai variate «periferii» culturale", a adăugat el, reluând o expresie a papei Francisc.

NTT DATA Corporation, care îşi oferă serviciile în peste 40 de ţări, a fost selecţionată pentru experienţa sa în conservarea pe termen lung a manuscriselor digitalizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici