Aproximativ 50 de titluri din selecţia TIFF, proiectate între 10 şi 19 iunie, în Capitală

Aproximativ 50 de titluri din selecţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vor fi proiectate pentru cinefilii din Capitală, între 10 şi 19 iunie, într-o retrospectivă organizată la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi J'ai Bistrot, informează organizatorii.

77 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 50 de titluri din selecţia TIFF, proiectate între 10 şi 19 iunie, în Capitală

Aproximativ 50 de titluri din selecţia TIFF, proiectate între 10 şi 19 iunie, în Capitală (Imagine: Daniel Mihăilescu / Mediafax Foto)

Retrospectiva cuprinde cele 12 filme care concurează anul acesta pentru trofeul Transilvania, toate aduse în premieră pe ecranele din Bucureşti.

Cinefilii vor avea astfel ocazia să vadă filmele câştigătoare ale ediţiei cu numărul 13, alături de câteva dintre hiturile ultimului an în marile festivaluri. Printre ele, filmul noir "Black Coal, Thin Ice", de Diao Yinan, premiat anul acesta cu Ursul de Aur şi Ursul de Argint pentru cel mai bun actor (Liao Fan) la Festivalul de la Berlin, "Sacro GRA", de Gianfranco Rosi, primul documentar care a câştigat vreodată Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, "Bad Hair/ Pelo Malo", de Mariana Rondon, câştigător al trofeului Scoica de Aur la Festivalul de la San Sebastian, "Historia de la meva mort", distins cu Leopardul de Aur la Locarno, şi "We Are the Best!", de Lukas Moodysson, care a obţinut marele premiu la Tokyo.

Documentarul lui Vlad Petri despre protestele din 2012, din Piaţa Universităţii, "Bucureşti, unde eşti?", care intră în cinematografe pe 13 iunie, distribuit de Transilvania Film, va avea parte de o proiecţie de gală în prezenţa echipei, la Cinema Studio. Un eveniment special va fi şi proiecţia filmelor din "Trilogia Ardelenilor", regizată de Dan Piţa şi Mircea Veroiu, pe copii noi de 35 de mm.

De neratat la Retrospectiva TIFF sunt şi multipremiatul "Canibal", de Manuel Martín Cuenca, care i-a adus actriţei Olimpia Melinte o nominalizare la premiile Goya, "Ida", de Pawel Pawlikowski (premiul FIPRESCI la Toronto), un excelent film alb-negru despre călătoria de descoperire a unei tinere pe cale să devină călugăriţă, "Philomena", de Stephen Frears, nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun film, cu Judi Dench în rolul unei mame care pleacă în căutarea fiului dat spre adopţie fără voia ei, "Via Castellana Bandiera" (Trofeul Coppa Volpi pentru interpretare la Veneţia - Elena Cotta), "Beloved Sisters", de Dominik Graff, povestea unui triunghi amoros cu Friedrich Schiller, proaspăt adusă din competiţia de la Berlin.

Cinefilii vor descoperi un film aparte, al regizorului slovac Peter Solan, "Before Tonight is Over" (1966). O surpriză plăcută va fi proiecţia ecranizării romanului lui Boris Vian "Spuma zilelor", semnată de Michel Gondry. Audrey Tatou şi Romain Duris joacă rolurile celor doi îndrăgostiţi. Va încânta publicul şi comedia spaniolă de succes "La gran familia española", de Daniel Sánchez Arévalo, în timp ce "Viva la liberta!", o satiră acidă a politicii italiene, le va oferi o perspectivă asupra celei locale.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură şi se va desfăşura între 30 mai şi 8 iunie la Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici