ARCA: Pe primul multiplex de tranziţie la TV digitală trebuie incluse şi posturi private, nu doar TVR

Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) spune, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR), care implementează tranziţia la TV digitală, trebuie să includă pe primul multiplex şi televiziuni private, nu doar cele ale TVR.

236 afișări
Imaginea articolului ARCA: Pe primul multiplex de tranziţie la TV digitală trebuie incluse şi posturi private, nu doar TVR

ARCA: Pe primul multiplex de tranziţie la TV digitală trebuie incluse şi posturi private, nu doar TVR (Imagine: Shutterstock)

George Chiriţă, directorul executiv al ARCA, spune în comunicat că în declaraţiile făcute la evenimentul International Digital Forum, care s-a desfăşurat joi la Bucureşti, "s-a vorbit despre intenţia SNR de a transmite în primul multiplex digital «nu numai programele TVR 1 şi TVR 2, dar şi restul pachetului de programe ale TVR, respectiv studiourile regionale, TVR News şi TVR HD pentru utilizarea eficientă a primului multiplexor pentru canalele televizunii publice»".

Chiriţă spune că această intenţie contravine caietului de sarcini al licenţei pentru multiplexul 1 primite de la ANCOM, care prevede, la punctul 2.3, în conformitate cu HG 403/2013 privind tranziţia la televiziunea digitală, că "MUX 1 va avea obligaţia de transmitere «free to air», în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii a posturilor publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, după 17 iunie 2015".

"Dealtfel, într-o formă din faza de proiect a caietului de sarcini se vorbea explicit numai de programele 1 şi 2 ale televiziunii publice. Ca urmare SNR va putea include în primul multiplex TVR 1 şi TVR 2 şi nu şi TVR News, TVR HD sau TVR 3, programe care nu au în prezent transmisie în sistem analogic terestru. Totodată, SNR va trebui să completeze capacitatea primului multiplex cu programe ale televiziunilor private care se transmit în prezent în sistem analogic terestru", spune George Chiriţă.

Totodată, potrivit lui Chiriţă, "SNR a declarat intenţia, corelată se pare cu intenţia menţionată mai sus privind programele TVR care vor fi introduse în primul multiplex, de a «solicita la CNA licenţe pentru transmisie terestră pentru programele TVR care au în prezent licenţe numai pentru segmentul spaţial», intenţie care ridică iarăşi semne de întrebare, dat fiind că CNA nu va putea trece peste HG 403 /2013 şi peste caietul de sarcini al multiplexului 1 pentru a acorda TVR alte licenţe audiovizuale digitale în acest multiplex".

"Dacă, prin absurd, se are în vedere solicitarea de licenţe analogice, eventual pentru a face respectivele posturi eligiblie pentru multiplexul 1, în ciuda prevederii care spune se referă la prezentul momentului acordării licenţei pentru acest multiplex, atunci solicitarea ar trebui adresată ANCOM, conform legii în vigoare, solicitare care ar fi însă lipsită de obiect, pe fondul inexistenţei unor resurse de spectru radioelectric în sistem analogic. Evident, toate aceste programe ale TVR vor putea fi transmise în celelalte 2 multiplexuri primite de SNR", mai spune George Chiriţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici